Privatøkonomi

Rekord: På dette punkt har boligmarkedet nået historisk højdepunkt

Det har aldrig været dyrere at komme ind på markedet for ejerlejligheder i København, end det er nu, viser opgørelse fra Realkredit Danmark.

Artiklens øverste billede
Foto: Lars Krabbe

Markedet for ejerlejligheder i København har nået et historisk højdepunkt. Adgangsbilletten til denne del af markedet har således aldrig været dyrere, end det er netop nu, viser en analyse fra Realkredit Danmark.

Det er den såkaldte afdragsbyrde, som har nået det højeste niveau nogensinde for markedet for ejerlejligheder i København.

»Jeg er altid påpasselige med at tale om bobler, men med det, der er sket med priserne og renterne, kan vi se, at vi har et meget dyrt marked i en historisk kontekst« siger Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

I Danske Bank-koncernen, som Realkredit Danmark er en del af, vurderer man, at boligpriserne på landsplan vil falde med 6,7 pct. fra sit nuværende niveau frem til udgangen af 2023.

»Vi mener, at risikoen for større prisfald er væsentligt større i vækstområderne,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Afdragsbyrden svarer til den såkaldte boligbyrde plus afdrag. Hvor boligbyrden alene er et udtryk for omkostningerne i form af renteudgifter og boligskatter i forhold til den disponible indkomst, inkluderer afdragsbyrden også afdrag.

»Der er kommet en ganske markant stigning. Det er ikke alle, der betaler afdrag, men man bliver kreditvurderet ud fra, at man betaler afdrag. Derfor viser afdragsbyrden, hvordan adgangen er til boligmarkedet,« forklarer Christian Hilligsøe Heinig.

Ser man på den rene boligbyrde er tendensen den samme på markedet for ejerlejligheder i København. Den er nemlig også steget, men den er fortsat ikke nået op over niveauet fra tiden op til finanskrisen.

»Vi er en lille smule under toppen. Men det viser meget godt, hvad det er for et pres, som de dyre områder på boligmarkedet står over for,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Hæver man sig op i helikopteren og ser ud over hele det danske boligmarked, er historien en noget anden. Her er boligbyrden og afdragsbyrden også steget, så den nu er over det historiske gennemsnit. Men der er fortsat meget langt op til den tidligere top.

»På landsplan har boligmarkedet ikke kørt på helt samme høje nagler. Der er ikke en usund udvikling på landsplan, så det adskiller sig markant i forhold til tiden op til finanskrisen,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.