Privatøkonomi

Nye tal: Ejerlejligheder i hele landet kan falde i pris på grund af nyt skattesystem

Nye regneeksempler fra Skatteministeriet peger i retning af, at priserne på ejerlejligheder flere steder i landet kan komme under pres som følge af det nye boligskattesystem.

Artiklens øverste billede
Tal fra Skatteministeriet peger i retning af, at det faktisk ikke er i København, at priserne på ejerlejligheder kan komme under det største pres som følge af det nye skattesystem. Foto: Per Folkver

Det nye boligskattesystem kan komme til at presse priserne på ejerlejligheder ned i mange dele af landet, og ikke kun i de store byer, hvor priserne er højest.

Sådan lyder vurderingen fra Nykredit, efter at Skatteministeriet har offentliggjort nye såkaldte typeeksempler for den fremtidige beskatning af ejerboliger.

»Når vi taler om effekterne af det nye system, taler vi meget om, at det er de dyreste områder, der kan blive påvirket. Men det er faktisk ejerlejligheder mange steder i landet, der kan blive påvirket. Det skyldes, at hele øvelsen med det nye system er at flytte noget af skatten fra huse over på ejerlejligheder,« siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit.

Nøglen til at vurdere, hvor i landet priserne på ejerlejligheder kan komme under det største pres fra det nye system, finder man i forholdet mellem den skatterabat, der er vedtaget med det nye system, og så ejendomsvurderingen. Jo højere dette tal er, desto større pres kan det skabe på priserne.

Forklaringen er groft sagt, at der er lagt op til en skattestigning for ejerlejlighederne. Denne skattestigning slår dog ikke igennem for de eksisterende ejere.

»Den dag, man sælger, er der et nyt regelsæt, som betyder, at de nye ejere skal betale den fulde skat,« forklarer Mira Lie Nielsen.

Og jo mere skatterabatten udgør af ejendomsvurderingen, desto mere kan priserne komme under pres.

»Hvis det er 10.000-20.000 kr. mere om året, man skal betale i skatter, så bliver boligen alt andet lige mindre værd. De samlede omkostninger vil skabe et pres nedad. Det vil give større prisfald, end hvis forholdet er lavt,« siger Mira Lie Nielsen.

Af eksemplerne fra Skatteministeriet fremgår det, at forholdet mellem skatterabatten og ejendomsvurderingerne for de dyreste ejerlejligheder i København udgør 0,22 pct., og i Frederiksberg ligger tallet på 0,2 pct.

Det er lavere end i Frederikshavn, hvor tallet ligger på 0,22 pct., og det er også lavere end i f.eks. Esbjerg, hvor tallet for de dyreste ejerlejligheder ligger på 0,24 pct.

Skatterabatterne for de dyreste ejerlejligheder i de to kommuner ligger på henholdsvis 7.300 kr. og 7.000 kr., mens ejendomsvurderingerne i de to kommuner bliver opgjort til 3,2 mio. kr. i eksemplerne fra Skatteministeriet.

Flere steder i landet er forholdet mellem skatterabatten og ejendomsvurderingerne dog langt højere. De dyre lejligheder i Gentofte vil ifølge eksemplerne få en ejendomsvurdering på 10,2 mio. kr. og en skatterabat på 30.200 kr. Det svarer til, at skatterabatten udgør 0,3 pct. af vurderingen.

For de dyreste ejerlejligheder i Nybolig ligger tallet på 0,33 pct., i Gribskov ligger det på 0,36 pct., i Kalundborg på 0,48 pct., mens det i Hedensted er oppe på 0,58 pct.

»Den skattestigning, der vil være for en ny køber, kan få en betydning for, hvor priserne skal sættes sig mest,« siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.