Efter markant udvikling på boligmarkedet i hovedstaden: »Nu ved de andre regioner, hvad der venter dem«
Boligudbuddet er steget markant i Region Hovedstaden. Det er et varsel om, hvad der venter i andre dele af landet, lyder det fra Nordea Kredit.
Landets boligejere kan skele til udviklingen i Region Hovedstaden, hvis de vil have et hint om, hvilken vej pilen kommer til at pege for deres egen region i den kommende tid. Sådan lyder vurderingen fra Nordea Kredit på baggrund af dugfriske tal over udbuddet på boligmarkedet fra Boligsiden.
På landsplan er udbuddet steget med næsten 9 pct. det seneste år, og ser man på udviklingen siden bunden i marts, lyder stigningen på 24 pct. Men i Region Hovedstaden lyder stigningen i udbuddet det seneste år på 15 pct. Det er især huse og ejerlejligheder, der trækker op i statistikken. For det seneste år er udbuddet af huse og lejligheder steget med henholdsvis 48 pct. og 37 pct., mens udbuddet af sommerhuse er steget med ca. 9 pct.
»Det stigende udbud i Region Hovedstaden er ikke kun interessant for regionens egne beboere, men også for boligejerne i de øvrige dele af landet. Boligmarkedet i hovedstaden er nemlig ofte en strømpil for fremtiden, så når udbuddet stiger i hovedstaden, kan vi godt forvente, at det vil forplante sig til de øvrige dele af landet i den kommende tid. Nu ved de andre regioner, hvad der venter dem,« skriver Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar.
Fra Nordea Kredit lyder det, at balancen på markedet er ved at tippe fra i lang tid at være sælgers marked til nu mere at være købers marked.
»Jo flere boliger, der er til salg, jo nemmere er det nemlig for køberne at trykke sælgerne ned i pris. Vi kan derfor godt forvente, at de gyldne dage på boligmarkedet nu er fortid, og at boligpriserne vil begynde at falde de steder i landet, hvor udbuddet er steget mest,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.
Det samme budskab kommer fra Arbejdernes Landsbank, hvor man venter, at boligpriserne på landsplan vil falde med 5 pct. til 10 pct.
»Boligmarkedet står overfor en udfordrende tid, hvor det er blevet dyrere at købe og eje en bolig. Det trækker allerede ned i handelsaktiviteten, og vi forventer, at den vil falde yderligere,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.
Fra begge økonomer lyder det dog, at udbuddet fortsat er på et meget lavt niveau i et historisk perspektiv.
»Tidligere på året ramte udbuddet det laveste i 16 år, og det er den bund, man nu er på vej op fra. Sammenlignet med 2019 ligger udbuddet af boliger i dag fortsat 35 pct. lavere. Det sætter størrelsesforholdene lidt i perspektiv,« lyder det fra Jeppe Juul Borre.