Privatøkonomi

Danske Bank: Disse tre indikatorer på boligmarkedet har pil nedad

De stigende renter er nu for alvor ved at slå igennem på boligmarkedet, lyder det fra Danske Bank.

Artiklens øverste billede
Temperaturen på boligmarkedet er faldet. Foto: Jens Dresling

Hastigheden er faldet på det danske boligmarked, og pilen peger i retning af, at der bliver bremset mere op i den kommende tid. Det viser det seneste boligbarometer, som Danske Bank og ejendomsmæglerkæden Home står bag.

Boligbarometeret fra Danske Bank-koncernen måler udviklingen på tre forskellige parametre: Antallet af fremvisninger, som giver en indikation af det fremtidige aktivitetsniveau, antallet af faktiske handler og endelig priserne. For villaer og rækkehuse peger pilen ned ud for alle tre parametre.

»Det er som forventeligt. Der er ikke nogen tvivl om, at de stigende renter gør ondt på boligkøbere. Det er blevet meget dyrere at låne, og det kan ikke undgå at sætte sig i priserne,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, der er chefanalytiker i Danske Bank.

Siden nytår er renten på de lange fastforrentede lån steget markant, og senere på måneden ventes det, at Den Europæiske Centralbank vil sætte sin rente op, så den ikke længere kommer til at lyde på minus 0,5 pct.

»Nu er der ved ikke at være nogen alternativer tilbage,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Den seneste måned er antallet af fremvisninger for villaer og rækkehuse gået tilbage med 3,4 pct., mens antallet af handler er faldet med 2,4 pct., og endelig er priserne faldet med 1,8 pct.

»Vi forventer, at huspriserne vil falde nu her og det næste års tid,« siger Louise Aggerstrøm Hansen med henvisning til den prognose, som Danske Bank offentliggjorde for nylig.

Den pegede i retning af, at huspriserne vil falde med 6 pct. frem til 2023. I Danske Bank har man en forventning om, at det særligt er i de dyre områder, at priserne skal længst ned. I dette segment finder man også ejerlejligheder.

Dykker man ned i tallene for ejerlejligheder i boligbarometeret, er der dog én ting, som undrer Louise Aggerstrøm Hansen. For mens både antallet af fremvisninger og antallet af handler med ejerlejligheder er faldet den seneste måned, har det samme ikke været tilfældet med priserne. De er i stedet steget med 0,2 pct.

»Men vi forventer, at det kommer til at ske. Vi forventer, at det store aktivitetsfald vil begynde at sætte sig i priserne,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

»Når man er i begyndelsen af en vending, falder aktiviteten, fordi sælgerne og køberne har sværere ved at nå hinanden, og det er der, vi er nu. Sælgerne prøver at sælge til den pris, som var aktuel for seks måneder siden, mens køberne siger ’glem det’« siger hun.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.