Privatøkonomi

Stadig stor gevinst til pensionsopsparere med høj risiko

De store kursfald på finansmarkederne i år har skåret i opsparernes formuer. På længere sigt har en høj andel af aktier i porteføljen dog kunnet betale sig.

Artiklens øverste billede
Høj aktieandel har i år kostet ekstra kursklø med kraftige fald i aktiekurserne. Foto: Reuters/Brendan McDermid

Skønt pensionsopsparere med høj risiko har måttet se formuen falde ekstra meget i år, har risiko kunnet betale sig på lidt længere sigt. Fra januar 2010 til sommeren 2022 har de mest risikovillige haft den klart største vækst i formue.

»Afkastet de senere år har i særlig grad belønnet de danskere, der har taget den største risiko på deres pensionsopsparing. Sådan vil det ikke være i alle perioder, men på langt sigt er der ofte en sammenhæng mellem risiko og afkast,« siger cheføkonom Mads Moberg Reumert, Danica Pension.

Beregninger fra Danica viser, at opspareren med middel risiko i markedsrente og 20 år til pension pr. 30. juni i år har fået fordoblet den opsparing, der var ved indgangen til 2010 alene pga. afkast. Tallene er beregnet efter omkostninger og afkastskat.

Ved høj risiko er det akkumulerede afkast på 127 pct. frem til denne sommer, mens opspareren med lav risiko i hele perioden har fået et afkast omkring 75 pct.

Beregninger fra PFA viser en lignende udvikling. Også her har højere risiko givet bonus.

»Det betyder dog ikke, at vi anbefaler alle vores kunder at vælge høj risiko. Med høj risiko følger et højere forventet afkast på sigt, men også større udsving undervejs. Og det er disse udsving, som man skal mærke efter hos sig selv, om man kan leve med, så man kan holde is i maven i de dårlige perioder,« siger PFA’s privatøkonom Camilla Schjølin Poulsen.

Hun understreger, at de historiske resultater ikke er nogen garanti for fremtiden.

Nedturen i 2022 har mindsket forspringet lidt for opsparere med høj risiko. Men da både obligationer og aktier er faldet kraftigt, har året ikke kostet kunder med høj risiko så meget, som man normalt vil se, når aktiekurserne falder.

I Danica har kunder med høj risiko og 15 år til pension tabt 15,2 pct. af formuen. Middel risiko har tabt 13,5 pct., mens lav risiko er faldet 11,3 pct. tilbage.

Pensionsrådgivere har de senere år anbefalet særligt de yngste opsparere at tage mest mulig aktierisiko. Nikolaj Holdt Mikkelsen, der er formuerådgiver for velhavende danskere, konstaterer, at selvom renten er steget, kan en obligationsportefølje samlet set byde på 3-4 pct. i afkast om året, hvilket ikke efterlader meget realvækst hos kunderne efter inflation og omkostninger.

»Derfor mener jeg, at porteføljer med overvægt af aktier stadig vil være vejen frem i form af højere afkast end de fleste andre aktivklasser. Med løbende indbetalinger til pensionsopsparing udnytter man kursfald til at investere billigere, og det er med til at tage brodden af de udsving, som måtte komme,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.