Køberne er iskolde over varmeregningen: Sådan vælger de drømmeboligen
Op mod 50 pct. af boligejere med naturgas bor i områder, hvor beboerne har en vis friværdi og en solid økonomi.
Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed.
Det er ikke en ejendomsmægler-floskel, men i høj grad en realitet. Ønsket om den rigtige beliggenhed overstiger for langt de flestes vedkommende frygten for at betale højere energiomkostninger.
Beliggenheden er første prioritet for 60 pct. af boligkøberne, og på en skala, hvor man opgør de fire største prioriteringer er tallet over 90 pct., viser en spørgeundersøgelse, som YouGov har foretaget for Realkredit Danmark.
Også når der skal foretages energiforbedringer, er den økonomiske gevinst afgørende for langt de fleste.
Hver femte boligejer har gasfyr og har derfor været ramt af nogle særdeles voldsomme varmeregninger i vinterperioden.
Betalte man eksempelvis en varmeregning på 15.000 kr. om året i 2020, vil man med et uændret varmeforbrug i årets første halvår have udsigt til en årlig varmeregning på hele 37.000 kr. i år. Det er en stigning på voldsomme 22.000 kr., beregner Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig.
»Boligejere med gasfyr er blevet ramt hårdest af de stigende energipriser. Også elpriserne er skudt voldsomt i vejret, og det giver højere varmeregninger til boligejere, der opvarmer boligen med el – eksempelvis via varmepumpe. Priserne på fyringsolie er ligeledes steget markant,« siger Christian Hilligsøe Heinig.
Men ikke engang de voldsomt stigende gaspriser får boligejerne til at vakle. Det kan skyldes, at op mod 50 pct. af alle boliger med gasfyr befinder sig i Øst- og Nordsjælland, hvor der opbygget store friværdier, og boligejerne typisk har en meget solid økonomi.
Det kan godt være, at man helst ikke vil have gasfyr, men vil man bo i et bestemt område, er der ikke nødvendigvis de store alternativer.
Og vil man bo der, er man simpelthen nødt til at gå på kompromis, fastslår Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.
»Det kan godt være, at man helst ikke vil have gasfyr, men vil man bo i et bestemt område, er der ikke nødvendigvis de store alternativer.,« siger Christian Hilligsøe Heinig.
Han er dog ikke i tvivl om, at et gasfyr kan påvirke prisen på boligen. Men at skifte til en anden varmekilde kan være meget dyrt, og i mange tilfælde kan det ikke lade sig gøre.
»I forhold til gasfyret bør den negative priseffekt ikke overstige omkostningerne ved at skifte gasfyret ud med en anden varmekilde,« mener Christian Hilligsøe Heinig.
Beliggenheden topper på prioriteringslisten. Derefter kommer boligens generelle stand efterfulgt af indretning og planløsning.
YouGov står bag undersøgelsen, der er foretaget blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen. Der er altså ikke tale om kunder i Realkredit Danmark nødvendigvis.