Privatøkonomi

Storbanker advarer om nye kursdyk: Derfor vender stemningen snart 180 grader på aktiemarkedet

Stemningen på aktiemarkedet har været alt for optimistisk på det seneste, og enorme kursdyk kan være i vente, advarer en række af verdens største banker og kapitalforvaltere.

Artiklens øverste billede
Efter mere end en måned med et lettelsens suk kan aktiemarkedet stå over for nye kursfald, mener flere markedsaktører. Foto: Angela Weiss / AFP

På det seneste har aktiemarkedet iført sig klatreskoene for at kravle op og skære en betragtelig del af det tab, som investorerne har indkassere de seneste seks måneder, hvor aktierne er trådt ind et bear-marked.

Men det solide momentum, som har medført, at verdensindekset MSCI ACWI er steget 9 pct. siden seneste kursbund i midten af juni, lever på lånt tid og rammer en mur. Det advarer adskillige markedsaktører nu om.

Markederne ser ifølge Blackrock, der er verdens største kapitalforvalter, ud til at have indregnet en mild økonomisk nedgang, som vil resultere i faldende renter og lavere inflation, hvilket vil være til fordel for aktierne.

Men Blackrock mener ikke, at sådan et scenarie med en ”blød landing” af økonomien er sandsynlig i det nuværende makroøkonomiske regime.

»Centralbankerne er nødt til at kaste økonomien ud i en hård recession, hvis de virkelig ønsker at kvæle den nuværende inflation. Vi tror, at de i sidste ende vil gøre det, men at de ikke er klar til at køre ned ad den vej endnu,« bemærker Wei Li, der er global chefstrateg i Blackrock, i noten.

Forhåbningen er i disse dage, at aftagende vækst og inflation vil føre til, at den amerikanske centralbank (Fed) og Den Europæiske Centralbank (ECB) bliver mindre aggressive i deres pengepolitiske beslutninger og holder igen med at hæve renten og sænke den igen allerede næste år.

Fed har siden marts hævet sin rente med i alt 2,25 procentpoint, mens ECB i juli løftede sin rente med 0,50 procentpoint for første gang 11 år.

Årsagen er, at centralbankerne forsøger at tæmme den løbske inflation, som ifølge de seneste tal fra USA lød på 9,1 pct. i juni målt på årsbasis, mens den i euroområdet var 8,9 pct. i juli.

Den britiske storbank Barclays understreger, at markederne har været alt for fikserede på forventningen om, at væksten og inflationen vil aftage over det næste års tid og i bedste fald føre til faldende rentesatser.

»Markedet forventer fortsat, at centralbankerne bliver mindre aggressive, efterhånden som væksten aftager. Men lempelser i de finansielle forhold er ikke forenelige med behovet for at kontrollere inflationen,« påpeger Barclays’ valutastrateg, Juan Prada, i en markedsanalyse udgivet søndag.

Nye jobtal fra USA viste i sidste uge, at arbejdsmarkedet i verdens største økonomi er i topform, eftersom arbejdsløsheden faldt til 3,5 pct. i juli, men det taler ifølge Barclays for, at USA’s centralbank strammer mere.

»Sidste uges robuste beskæftigelsestal understregede, at der er tale om et vedvarende inflationspres. Det indebærer behovet for stigende renter fra Fed, om så presset fra råvarepriserne falder, eller væksten aftager.«

Onsdag udgiver Bureau of Labour Statistics nye inflationstal fra USA for juli, der ifølge Barclays kan ende med at blive en stopklods for aktierne.

»En overraskelse fra inflationen på op-siden kan standse den seneste tids relief rally (et lettelsens suk i et negativt marked, red.),« skriver Barclays i en anden note, hvor banken forventer, at inflationen aftager til 8,9 pct.

Det er ikke kun i USA, at analytikerne mener, at markederne har været for rosenrøde. I Europa regner de også med en nedtur til aktiemarkedet.

Hos Bank of America har analytikerne senest sænket deres forventninger til europæiske aktier fra ”neutral” til ”negativ”. Banken skriver i en note, at de voksende risici forbundet med energikrisen, stigende realrenter og en forværring af de økonomiske nøgletal, tegner et mere dystert billede.

Tilbage i juni betragtede Bank of America ellers aktierne som et OK køb, eftersom markederne havde indregnet de fleste makroøkonomiske risici.

»Men den pessimistiske markedsprissætning er der ikke længere efter en kursstigning på 10 pct. siden starten af juli,« skriver Bank of America og forudser, at Stoxx 600-indekset vil falde yderligere 10 pct. resten af året.

Det europæiske aktieindeks er steget med i omegnen af 9 pct. siden starten af juli, men det er stadigvæk nede med 11 pct. siden årsskiftet.

Den amerikanske bank Citi har i en analyse taget et kig på bankernes køb- og salgsanbefalinger, og ifølge den tegner der sig et billede af, at investorerne er blevet for positive, og det rejser de røde flag hos Citi.

»Analytikerne er mest positive i forhold til USA og i stigende grad EM (Emerging Markets, red.). De er mindre ”bullish” på Europa og Japan, men ikke så meget. Der er få tegn på, at de tror, at der er en global recession på vej,« skriver Citi i en aktieanalyse udgivet mandag.

Citi understreger, at analytikernes ”køb”-humør har nået samme niveau som i forbindelse med bear-markederne i 2000 og 2007 ifølge bankens indeks. Her faldt det globale aktiemarked 50 pct. fra dets kursrekord.

Hvis historien gentager sig, skal verdensindekset MSCI ACWI falde med 40 pct. fra sit nuværende niveau.

Mens en del markedsaktører ser mørkt på de seneste ugers fornuftige aktiestigninger, er der også dem, som mener, at de vil fortsætte mod slutningen af året. F.eks. JPMorgan, som ser gode afkastmuligheder.

Begrundelsen er ifølge storbanken, at værdiansættelserne er lokkende både i USA og globalt, hvor aktierne handles til en P/E-værdi (aktiekurserne målt i forhold til virksomhedernes indtjening, red.) på 12,6 målt på den forventede indtjening. Det er 20 pct. lavere end det historiske gennemsnit, og attraktivt selv hvis indtjeningen falder.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.