Privatøkonomi

Priserne på sommerhuse trodser alle forventninger

Boligmarkedets spåmænd ventede prisfald på fritidshuse i 2022, men foreløbig stiger priserne over det meste af landet.

Artiklens øverste billede
Trods modvind til sommerhuspriserne stiger de stadig. Her Handrup Strand ved Ebeltoft i Syddjurs Kommune. Foto: Joachim Ladefoged

Stik imod alle forventninger fortsætter sommerhuspriserne med at stige over det meste af Danmark. Det sker, skønt rentestigningen har gjort køb dyrere at finansiere, og skønt inflationen har gjort det dyrere at leve. På et års sigt er priserne ifølge Boligsiden.dk steget 6,5 pct. Økonomerne venter, at priserne snart begynder at falde.

»Jeg har ikke ventet, at fritidshuse skulle falde i pris som det første på boligmarkedet. Sommerhusene følger beslutningerne hos hr. og fru Hansen, som måske for flere år siden har besluttet at købe for deres friværdi i parcelhuset. Derfor reagerer de ikke på rente og inflation i første omgang,« siger Curt Liliegreen, projektdirektør ved Boligøkonomisk Videncenter.

Han konstaterer, at prisstigningstakten falder, og ser en risiko for prisfald i løbet af 2023.

Ved udgangen af sidste år ventede realkredittens og bankernes økonomer prisfald på sommerhuse på 3-4 pct. i gennemsnit i 2022.

»De fortsatte prisstigninger på sommerhuse må ikke tolkes som, at markedet er i gang med at navigere problemfrit igennem det udfordrende økonomiske farvand. Der er en forsinkelseseffekt på op til to år fra højere renter til lavere priser, fordi mange allerede har besluttet at købe eller sat huset til salg. Det er som en supertanker, der skal bremse op,« siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig, Realkredit Danmark.

Realkredit Danmark venter, at sommerhuspriserne frem mod udgangen af 2023 vil falde 5-10 pct. Det skyldes ikke mindst den dyrere finansiering. Ifølge Realkredit Danmark kunne et gennemsnitligt sommerhus i sommeren 2020 finansieres til 1.209 kr. om måneden med et afdragsfrit fastforrentet lån og 4.588 kr. med afdrag. Nu er de tilsvarende ydelser henholdsvis 5.261 og 7.527 kr.

Køberne er mere i tvivl, om de vil købe, og om de vil købe nu. Men vi oplever ikke, at renten eller prisen er det store problem.

Anders Gerner Frost, ejendomsmægler, Danbolig

Anders Gerner Frost er ejendomsmægler i Tisvildeleje, som ligger i køreafstand fra København.

»Det er ikke, fordi antallet af fremvisninger er faldet særlig meget, men et salg tager længere tid, og der sælges færre fritidshuse. Køberne er mere i tvivl, om de vil købe, og om de vil købe nu. Men vi oplever ikke, at renten eller prisen er det store problem,« siger Anders Gerner Frost.

Nordeas boligøkonom Lise Nytoft Bergmann venter, at prisstigningerne vil løje yderligere af hen over efteråret med risiko for faldende priser i nogle områder.

»Den svagere prisudvikling skyldes ikke mindst, at interessen for at købe sommerhus er faldet. Renten er steget, og der er stor usikkerhed om den økonomiske udvikling, og det betyder, at nogle købere ikke længere har råd, mens andre købere vælger at se tiden an,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Ifølge Boligsiden.dk tager det nu i gennemsnit 114 dage at sælge et fritidshus mod 89 dage samme tid sidste år.

Cheføkonom Jens Nyholm, Spar Nord, kalder de rekordhøje priser på sommerhuse kombineret med stigende usikkerhed, inflation og rente for et dårligt udgangspunkt og venter færre købere i 2. halvår.

»Forbrugerne er i forvejen meget usikre på fremtiden. Det viser en historisk svag forbrugertillid, og stiger arbejdsløsheden, påvirkes stemningen yderligere negativt,« konstaterer Jens Nyholm.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.