Privatøkonomi

Millionrabat til elkunder: Afgiftsrabat bliver spist op på en enkelt dag af galopperende elpriser

En ny aftale sikrer private elkunder en midlertidig afgiftsrabat på 650 mio. kr. Men millionrabatten drukner i de skyhøje elpriser.

Artiklens øverste billede
Med en dagspris på 4,10 kr. for en kilowatt-time er tegner onsdag til at blive en dyr fornøjelse for elkunderne. Prisgaloppen kulminerer kl. 19-20 med en elpris på knap 5,60 kr. plus moms og afgifter.

En flad 50’er. Det er det kontante udbytte i 2022 for almindelige elkunder af en ny kompensationsaftale, der skal hjælpe danskere, som er ramt af energikrisen.

»Krigen i Ukraine har medført stigende energipriser, og mange danskere mærker konsekvenserne. Derfor har regeringen indgået en bred aftale, som på den korte bane kompenserer nogle af de danskere, der er hårdt ramt af inflationen,« lød forklaringen, da finansminister Nicolai Wammen op til sommerferien præsenterede den nye aftale.

Som en del af aftalen sænkes elafgiften på almindeligt elforbrug med 4 øre pr. kilowatt-time (kWh) i 4. kvartal i år, mens elafgiften sænkes med 4,3 øre i 2023.

Ifølge aftalen sikres elkunderne en samlet rabat i perioden på 650 mio. kr. Det lyder af meget, men fordelt på op mod 2,9 mio. private elkunder rækker afgiftsrabatten ikke langt, lyder det fra revisionshuset BDO, der har nærstuderet lovforslaget, som netop er sendt i høring.

»Ifølge lovudkastet vil en almindelig husstand med et årligt elforbrug på 4.000 kWh med lempelsen spare 50 kr. i 2022 og 215 kr. i 2023. Det giver en gennemsnitlig månedlig besparelse på under 18 kr. i hver af de femten måneder, som kompensationen gives i,« udtaler Martin William Boel Kristensen, senior manager i skat i BDO, i en kommentar til afgiftsrabatten.

Et kig på de øjeblikkelige markedspriser på elbørsen Nord Pool sætter en tyk streg under, at den aftalte afgiftsrabat ikke rækker langt i et elmarked, der kører på steroider.

Onsdag rammer kWh-dagsprisen 4,10 kr., hvilket er ny årsrekord. Med 4.000 kWh har en husstand et dagligt elforbrug på 11 kWh svarende til, at onsdagens forbrug vil koste en typisk husstand 45 kr. alene i rå strøm. Hertil kommer elafgift, nettillæg, abonnement og moms.

På samme dag sidste år var eludgiften for samme husstand 5,40 kr.

Energikrisen betyder altså en ekstraregning alene for onsdag på tæt ved 40 kr. Med moms løber regningen op i knap 50 kr. – eller hvad der svarer til hele den samlede besparelse i 2022.

Ifølge lovudkastet vil en almindelig husstand med et årligt elforbrug på 4.000 kWh med lempelsen spare 50 kr. i 2022 og 215 kr. i 2023. Det giver en gennemsnitlig månedlig besparelse på under 18 kr. i hver af de femten måneder.

Martin William Boel Kristensen, skatteekspert i BDO

BDO’s skatteekspert har da heller ikke høje tanker om den nye kompensationsaftale til elkunderne.

»Det vil nogen næppe betragte som en stor hjælp,« lyder det fra Martin William Boel Kristensen om afgiftsrabatten.

Norge kæmper også med høje elpriser i dele af landet. Men modsat den danske aftale, der først får virkning fra den 1. oktober, har situationen for længst fået den norske regering til at indføre et støtteprogram for private elkunder. Ordningen betyder, at staten i dag dækker 80 pct. af den del af kWh-prisen, der ligger ud over 0,70 n.kr. (0,53 kr.)

I ly af de skyhøje elpriser, som især Sydnorge også kæmper med for øjeblikket, har den norske regering netop bebudet, at støttegraden vil blive øget fra 80 pct. til 90 pct. foreløbige gældende i september.

Herhjemme sikrer den politiske kompensationsaftale en rabat på elafgiften 2023 ud, men fra 2024 stiger elafgiften igen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.