Privatøkonomi

Nationalbanken ønsker tættere overvågning af boligejere med afdragsfrihed

Et nyt udkast til vækstvejledning fra Finanstilsynet har sat det 30-årige afdragsfri lån i farezonen. Men Nationalbanken vil gå skridtet videre.

Artiklens øverste billede
Nationalbanken mener, at alle boligejere med afdragsfrihed ud over 60 pct. af boligens værdi bør følges tæt i den afdragsfri periode. Foto: Jonathan Bjerg Møller

Nationalbanken ønsker at alle kunder med afdragsfrie lån over 60 pct. af boligens værdi, mindst hvert andet år skal have deres økonomi gået efter i sømmene.

Dermed vil Nationalbanken skærpe et forslag fra Finanstilsynet om øget overvågning af kunder med afdragsfrihed.

Tilsynet har i et udkast til ny vækstvejledning lagt op til, at bankerne mindst hvert andet år skal gennemgå økonomien hos boligejere med de populære 30-årige afdragsfri lån, uanset hvor i landet boligejeren bor. Afdragsfri lån på 10 år skal også overvåges, mens det behøver ikke være med samme frekvens.

Det vil bl.a. betyde, at kunderne skal indlevere budget og årsopgørelse, som om de optog lånet igen. Formålet er at sikre, at kunderne stadig kan betale gælden.

Det er ikke acceptabelt. Kunderne afleverer deres økonomiske oplysninger og gennemgår en meget grundig kreditvurdering, når de optaget lånet.

Ane Arnth Jensen, viceadm. direktør Finans Danmark

Det har fået bankerne til at protestere. De frygter, at det vil bringe de blandt ældre meget populære 30-årige afdragsfri lån i farezonen, fordi de bliver for administrativt tunge og dyre. Men Nationalbanken vil altså tage skridtet videre og også have boligkunder med 10-årige afdragsfri lån og høj gæld vurderet mindst hvert andet år.

Viceadm. direktør Ane Arnth Jensen, Finans Danmark, siger, at branchen vil kæmpe imod Finanstilsynets og Nationalbankens forslag, som hun kalder urimelige og bureaukratiske.

»Det er ikke acceptabelt. Kunderne afleverer deres økonomiske oplysninger og gennemgår en meget grundig kreditvurdering, når de optaget lånet. Og hvis de overholder betingelserne for lånet, er det dybt urimeligt efterfølgende at bebyrde dem med nye krav. Det vil skabe utryghed,« siger Ane Arnth Jensen.

Nationalbanken skriver i sit høringssvar, at afdragsfrihed kun bør være et produkt for de mest robuste boligejere - uanset om afdragsfriheden varer 10 eller 30 år.

»Forslaget om løbende overvågning af kundens økonomisk forhold sikrer, at det løbende vurderes, om økonomien kan bære et afdragsfrit lån. Det princip mener vi er fornuftigt, og det bør i vejledningen udbredes til også at gælde ved kortere afdragsfrihed end 30 år, hvis belåningsprocenten er over 60 pct.,« skriver Nationalbanken.

I høringssvaret uddyber banken risikoen: »En afdragsfri periode på 10 år er lang tid, hvor både låntagers økonomiske forhold kan ændre sig, og boligpriserne falde betydeligt.«

Branchen er samtidig meget kritisk over, at Finanstilsynet vil lave så vidtgående ændringer via en vejledning.

»Der er lovgivet om afdragsfri lån. Og så er det bestemt ikke rimeligt, at tilsynet prøver at lave helt nye regler for en lånetype gennem en vejledning,« siger Ane Arnth Jensen.

Erhvervsminister Simon Kollerup har tidligere afvist et forslag fra Det Systemiske Risikoråd med nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen om at begrænse adgangen til afdragsfrie lån, så de kun er tilgængelige, hvis realkreditlånet udgør under 60 pct. af boligens værdi.

Venstre har nu indkaldt erhvervsministeren til samråd om sagen, bl.a. for at få svar på, hvad den nye vejledning vil betyde for ældres lånemuligheder.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.