Storbank spår stigende renter: »De højere boligrenter er kommet for at blive«
Efter at renterne faldt henover sommeren, er de nu igen begyndt at stige markant. Og renterne skal længere op, lyder det fra Nordea.
De danske boligejere kan godt begynde at forberede sig på højere boligrenter. De skal nemlig længere op, og renterne kommer ikke til at falde igen lige foreløbigt.
Sådan lyder budskabet fra storbanken Nordea.
»De højere boligrenter er kommet for at blive,« sagde Jan Størup Nielsen, chefanalytiker i Nordea, på et webinar om renteudviklingen, der fandt sted onsdag.
Udmeldingen fra Nordea kommer, efter at renterne i udlandet og herhjemme er begyndt at stige igen, efter at de faldt mærkbart i løbet af sommeren. Men sommerens rentefald var altså en enlig svale.
»Vi havde et tilbagefald over sommeren, hvor markedet troede, at der ikke ville komme så mange renteforhøjelser,« sagde Jan Størup Nielsen.
I løbet af sommeren nåede F5-renten ned under 2 pct., mens den i øjeblikket er steget til et niveau på ca. 2,3 pct., og den skal længere op, lyder vurderingen altså.
»Pilen peger entydigt i opadgående retning. Måske kommer vi ikke op på 3 pct., men vi skal deropad,« sagde Jan Størup Nielsen.
Forklaringen på stigningen i de korte boligrenter skal findes mod syd hos Den Europæiske Centralbank (ECB). Centralbanken vil bekæmpe inflationen med næb og kløer og vil blive ved med at sætte renterne op, indtil det er sket. Og det vil slå igennem i forhold til de korte boligrenter.
»Efter sommerferien, hvor Den Europæiske Centralbank sagde, at den kommer til at sætte renten op, og at den er meget bekymret for inflationen, er de korte boligrenter steget kraftigt igen,« sagde Jan Størup Nielsen.
Og det er ikke kun de korte boligrenter, der vil stige i den kommende tid. Det samme vil de lange boligrenter, lyder det fra Nordea.
»Hvis vi får ret i vores prognose, skal vi have 5 pct.-lånet i spil igen. Vi tror, at de høje realkreditrenter er kommet for at blive, og vi skal til at vænne os til nogle helt andre niveauer, end vi havde i perioden fra 2013 og frem til coronakrisen,« sagde Jan Størup Nielsen.