Ny analyse fra Sydbank: Boligbyrden i København og andre dyre områder er bekymrende høj
Den såkaldte boligbyrde er på landsplan ikke alarmerende, men zoomer man ind på København er situationen straks mere alvorlig, fremgår det af en ny analyse.
Boligpriserne i København og andre dyre områder står over for prisfald på mere end 10 pct. det næste år eller to.
Det konstaterer Sydbank i en ny analyse om det danske boligmarked, hvor banken særligt har kigget nærmere på den såkaldte boligbyrde.
Mens boligbyrden på landsplan er tæt på gennemsnittet for dette årtusinde og dermed ikke alarmerende, er historien i København en helt anden. Her er boligbyrden nu så høj, at det matcher niveauet fra lige op til finanskrisen.
»Det er bekymrende, for det sætter boligmarkedet her (i København, red.) i en særdeles udsat position. Særligt fordi opbremsningen blandt andet er drevet af stigende renter,« skriver Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank, i den nye analyse.
Skal boligbyrden i København ned på et gennemsnitligt niveau for dette årtusinde, vil det primært kræve én af tre ting ifølge Sydbank.
- Boligpriserne falder med lidt mere end 25 pct.
- Renten på et 30-årigt boliglån falder til minus 3,3 pct.
- Den gennemsnitlige disponible husstandsindkomst stiger med omkring 215.000 kr. årligt
Med til historien hører også, at det ikke kun er i København, at boligmarkedet lige nu er meget dyrt. Det gælder også i Nordsjælland og andre af de store danske byer.
»Selvom vi ikke forventer, at boligpriserne falder med mere end 20 procent i København, så virker det dog på den korte bane som det klart mest realistiske scenarie, at det er boligpriserne, der skal give sig mest, hvis vi skal ned på det historiske gennemsnit,« skriver Søren Kristensen fra Sydbank i sin analyse.
På landsplan forventer Sydbank et fald i boligpriserne på mellem 5 og 10 pct. de næste par år.
Curt Liliegren, projektdirektør i Boligøkonomisk Videncenter, kalder det beroligende, at det danske boligmarked som helhed virker stabilt og robust trods de store rystelser på det seneste.
»Når vi ser på Sydbanks analyse, så er det iøjnefaldende, at der trods store rentestigninger og store prisstigninger i de senere år ikke er tale om en høj boligbyrde for enfamiliehuse for Danmark som helhed. Dette er den helt dominerende ejerboligtype i Danmark,« siger han.
Curt Liliegren anerkender, at boligbyrden er høj i København og omegn.
»Her har prisstigningerne været højest, og derfor er boligbyrden i det mindste ved en teoretisk beregning også steget mest der. Spørgsmålet er så, om det svarer til virkeligheden, og hvordan man skal fortolke det,« siger han.
For nylig kom det frem, at festen på boligmarkedet er ovre i denne omgang.
Efter tempoet har været faldende på boligmarkedet igennem længere tid oven på det boom, som coronakrisen skabte, er tilbagegangen nu slået igennem i prisudviklingen. Det viste nye tal tidligere i august fra Boligsidens markedsindeks, og flere økonomer venter, at priserne vil fortsætte med at falde i den kommende tid.