Tusindvis af el- og gaskunder i knibe: OK-topchef Michael Løve er glad for udsigten til en statsgaranti
OK har oplevet en eksplosionsagtig stigning i antallet kunder, der ønsker en afdragsordning.
Der er ros fra OK-topchef Michael Løve til regeringens nye udspil med et prisloft over energipriserne, en afdragsordning til økonomisk pressede husstande og en statsgaranti til energiselskaberne.
»Jeg synes, at det er superpositivt, at regeringen tænker i de baner,« siger Michael Løve, der har efterlyst en hjælpepakke.
Årsagen er, at flere og flere både gas- og elkunder henvender sig om en afdragsordning, og det tærer på energiselskabets likviditet i en grad, så det presser OK-kassen.
»Hvis væksten om henstandsordninger fortsætter i samme takt som hidtil, er vi nødt til at blive mere restriktive i forhold til, hvornår vi yder henstand. Uden en statsgaranti for kundernes gæld kan vi simpelthen ikke forsvare det,« siger Michael Løve.
Han forklarer meldingen med, at mens OK sidste år august modtog ca. 400 kundehenvendelser til og med august om en afbetalingsordning, ligger tallet i samme periode i år omkring 7.500.
»Og det er stigende,« tilføjer OK-topchefen og fortsætter:
»På den baggrund forudser jeg, at mange privatkunder og mindre virksomheder får problemer med at betale. Vores udfordring er, at ud over at mange henstandsordninger presser vores likviditet, så løber vi også en større og større risiko.«
Men det hører vel med til at være forretningsdrivende?
»Fuldstændig rigtigt. Forskellen er bare, at folk ikke kan leve uden el og gas. Var vi en tv-forretning, ville vi bare lade være med at sælge et tv til folk, der havde problemer med at betale. Men det kan vi jo ikke, når vi taler energi,« siger Michael Løve.
Meldingen underbygges af de foreløbige erfaringer, efter at selskabet netop har udsendt aconto-regninger til selskabets elkunder, hvilket allerede har affødt »mange forespørgsler om henstand«.
Det er i det lys, at han roser regeringens udspil, om end han også vifter med det gule flag. Ikke af modvilje, men af ren og skær praktiske årsager.
Mens regeringens udspil lægger op til, at kunderne betaler deres el- og gasregning op til et fastsat prisloft og derefter kan etablere en afdragsordning for det overstigende beløb op til den reelle el- og gasregning, opererer OK’s it-systemer på en helt anden måde.
»Det med, at man kan betale noget af regningen og få henstand på resten af beløbet, det er ikke muligt med vores it-systemer, som tingene er skruet sammen i dag. Og jeg tør ikke sige, hvad det vil kræve for at tilpasse systemerne, eller hvor lang tid det i givet fald vil tage,« siger Michael Løve.
Han tilføjer, at OK f.eks. har indrettet systemerne efter, at kunder typisk kan få lov til at bide en udskudt regning over i tre månedlige betalinger.
»På den måde har kunden betalt sin regning, inden den næste dukker op. Det er vores erfaring, at det fungerer fint på den måde,« siger OK-topchefen.
Af samme grund lyder hans opfordring, at regeringen i forhandlingerne med Folketingets partier om den nye hjælpepakke slår ind på et spor, hvor man lader energiselskaberne håndtere tingene med de systemer og efter de retningslinjer, som man allerede bruger i dag. I hvert fald hvis målet er at få en afbetalingsordning op at køre hurtigt.
»Skal vi pludselig gøre tingene på en helt anden måde, har vi ikke systemerne til det,« siger Michael Løve og forklarer, at alene OK hver måned sender hundredtusinder af fakturaer til kunder via e-boks.
»Hertil kommer de 40.000-50.000 fakturaer, som vi sender på papir. Derfor står og falder hele ordningen faktisk med administrationen af den,« siger han.
Hvad siger du til løbetiden på ordningen på 12 måneder?
»Hvis det bliver 12 måneder, lægger det selvfølge et større pres på vores likviditet. Derfor er mit sigte en ordning, der gælder den kommende fyringssæson - altså de næste 6 måneder,« siger Michael Løve.
Selv om regeringens udspil først og fremmest er målrettet husholdningerne, er OK-erfaringen, at betalingsudfordringerne her og nu faktisk er størst blandt smv-kunderne.
»Det er der, vi oplever de mest alvorlige problemer her og nu. Der er mange butikker, som har en relativ stor elregning i forhold til deres omsætning, og det er i høj grad også dem, vi forsøger at hjælpe,« siger Michael Løve.
Jeres håndtering af afbetalingsordningen kaster jo udgifter af sig. Venter I at blive godtgjort?
»Ikke når det gælder vores it-udgifter. Det ligger mig mere på sinde, at vi får lavet en løsning, som vi kan håndtere inden for vores nuværende faktureringsprocedure. Ender det derimod med en administrativ tung løsning, eller en ordning som alle kunder uden videre kan gøre brug af, så kommer det med en omkostning, som vi selvfølgelig forventer at få dækket,« siger OK-direktøren.
Regeringen oplyser, at man torsdag har inviteret Folketingets partier til forhandling om den nye energipakke.