Privatøkonomi

Du får automatisk en økonomisk stødpude: Så blød er den

Lempelser, skattefrie tilskud, højere fradrag og skattelettelser vil fra 2023 give mange danskere en positiv overraskelse.

Artiklens øverste billede
Privatøkonom Camilla Schjølin Poulsen, PFA Pension. Foto: Jakob Melgaard/PFA.

Danskernes pressede privatøkonomi får en stødpude næste år. Den blødere landing er resultatet af en lang række politiske beslutninger, og flere lempelser kan være på vej.

PFA’s privatøkonom Camilla Schjølin Poulsen gennemgår her de vigtigste med ordene: »2022 vil uden tvivl gå hen og blive husket som et turbulent og udfordrende privatøkonomisk år.«

Vinterpakken

Udgifterne til varme og el er i nogle områder eksploderet. Ikke mindst boligejere med naturgas eller elvarme er blevet hårdt ramt.

 • De kan fortsat indefryse den del af energiregningen, der overstiger priserne fra 4. kvartal 2021. Tilbuddet gælder i 12 måneder, og for el og gas var startdatoen 1. november 2022. Fjernvarmekunderne får muligheden i hele 2023. Det opsamlede beløb skal derefter afdrages over fire år.
 • Som en del af Vinterpakken forhøjes børnechecken midlertidigt med 660 kr. pr. barn. Den udbetales i januar.
 • Pakken sikrer, at elafgiften sænkes til 0,8 øre per kilowatt-time. Det er en lempelse på 68,9 øre pr. kWh i de første seks måneder af 2023.
 • Inflationen er endnu ikke begyndt at bøje af, så det er afgørende at have penge sparet op til at betale de høje energi- og forbrugspriser. Det er blevet lettere nu, efter at det er slut med negativ rente på opsparingerne.

Skattelettelser

Topskattegrænsen tager det sidste planlagte spring opad. Det er et resultat af skattereformen fra 2012. Grænsen stiger fra 552.500 kr. til 568.900 kr. Med en topskat på 15 pct. giver det en besparelse på 2.460 kr. årligt.

En husstand, hvor begge betaler topskat, vil få ca. 400 kr. mere til forbrug hver måned fra det nye år.

Fradrag

Både kørselsfradrag og befordringsgodtgørelse stiger en lille smule i 2023. Satserne er sat op for at kompensere for de stigende benzinpriser.

Det maksimale beskæftigelsesfradrag har fået et midlertidigt løft i både 2022 og 2023. Til næste år er det på 48.600 kr. Det er ca. 5.000 kr. højere end i år.

I en husstand, hvor begge modtager det maksimale beløb, vil det give ca. 200 kr. mere til rådighed hver måned fra årsskiftet.

Pensionister

 • I foråret blev et flertal af Folketingets partier enige om at afskaffe modregning i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg ved arbejde ved siden af. Denne del er dog endnu ikke udmøntet i et selvstændigt lovforslag, understreger Camilla Schjølin Poulsen. Men der er stor sandsynlighed for at det kommer i starten af 2023, og i så fald forventes det at gælde med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2023.
 • En ægtefælles eller samlevers arbejdsindkomst giver ikke længere modregning i hverken seniorpension, folkepension og førtidspension. Det kan for nogle familier give op til 2.400 kr. mere til rådighed hver måned. Det er potentielt den mest værdifulde ændring af dem alle. Beskæftigelsesministeriet vurderer, at det kan komme ca. 100.000 pensionister til gode.
 • Modtog man ældrecheck i 2022, venter en ekstra skattefri check på 2.500 kr. til januar
 • Der er også et skattefrit engangsbeløb på 2.000 kr. Det udbetales i januar til alle dem, der i marts 2022 fik enten førtidspension, seniorpension, efterløn, fleksydelse eller tidlig pension
 • Hvert år reguleres satserne på offentlige ydelser, f.eks. folkepensionen. Det betyder, at folkepensionen stiger en smule hvert år. Stigningen for 2023 kendes først i løbet af december, hvor der udsendes folkepensionsmeddelelse via e-boks.
 • Har man pension i markedsrente, er der lidt overraskende måske sandsynlighed for, at udbetalingerne stiger i 2023. Blandt PFA’s kunder stiger de årlige udbetalinger i snit med 1,7 pct. Det kan føles lidt mærkeligt efter de udfordrede finansmarkeder i 2022. Årsagen er et stigende forventet afkast i de kommende år og særligt indenfor obligationsinvesteringer.

På vej

 • Socialdemokratiet, Radikale, Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance har alle meldt ud, at de ønsker skattelettelser i bunden. Det kan ske ved at forhøje beskæftigelsesfradraget.
 • Fra 1. januar kan der indbetales mere på en aldersopsparing. Den er særligt attraktiv, fordi udbetalingerne ikke giver modregning i ens folkepension. Det årlige maksimum løftes fra 5.500 til 8.800 kr. Samtidig kan man indbetale det højeste beløb på 56.900 kr. syv år før ens folkepensionsalder. Det er to år tidligere end nu.
 • Lige nu har aktiesparekontoen med den lave afkastskat et beløbsloft på 103.500 kr. Men Venstre, Konservative, Radikale, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Moderaterne har meldt ud under valgkampen, at de er klar til at hæve loftet til de 200.000 kr., som oprindeligt var planen, da kontoen blev indført.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.