Privatøkonomi

Energikrav rammer skævt: I flere kommuner skal hver anden boligejer i gang med at renovere

De fleste af de boliger, der ikke lever op til EU's kommende energikrav, ligger i landets yderområder, viser en opgørelse fra Jyske Bank.

Det er i særlig grad familier på landet og i de tyndtbefolkede områder i Danmark, der bliver ramt af kommende EU-krav om, at de mindst energieffektive boliger skal forbedres.

Det viser en analyse og et notat fra henholdsvis Jyske Bank og bankernes brancheorganisation, Finans Danmark. 

Begge peger entydigt på, at der er langt flere boliger med dårlige energimærker i yderområderne.

EU vil indføre nye energikrav til boliger, som betyder, at 15 pct. af de danske boliger skal energiforbedres senest i 2030, mens yderligere 15 pct. skal energiforbedres i 2033. Dermed skal de 30 pct. mindst energieffektive boliger forbedres inden 2033.

»Der er ingen tvivl om, at der er flest ejendomme med dårlige energimærker i yderområderne. Så her er problemet størst. Det her giver et udkantsproblem,« siger Mikkel Høegh, afdelingsdirektør i Jyske Bank.

Jyske Bank anslår, at den samlede regning for at energiforbedre de boliger, som ikke lever op til de kommende EU-krav, løber op i 120 mia. kr.

Bankens analyse viser, at i byer som Aarhus, Aalborg og Odense lever henholdsvis 16, 20 og 20 pct. af boligerne ikke op til de kommende EU-krav i 2033. På Langeland, Ærø og Bornholm er det henholdsvis 67, 58 og 56 pct. af boligerne. 

I alt er der ni danske kommuner, hvor mere end halvdelen af boligerne ikke lever op til de krav, som EU vil indføre fra 2033.

Dermed kan langt flere boligejere uden for de dyre områder se frem til at skulle poste milliarder i energiforbedringer.

Danske Banks realkreditselskab, Realkredit Danmark, peger på, at der er et kæmpe potentiale i at energirenovere boliger.

»Men der er også betydelige dilemmaer i det nuværende forslag særligt i forhold til boligejere med ejendomme i yderområder med de dårligste energimærker,« skriver Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, i en kommentar til Finans.

Han peger på, at energirenoveringer ikke nødvendigvis fører til, at boligen stiger tilsvarende i pris. 

»Vi oplever, at man også fra politisk side i Danmark og resten af EU er meget opmærksomme på, at der er udfordringer, som skal håndteres, hvis vi skal undgå en situation, der kan stille mange boligejere i landets yderområder vanskeligt,« fastslår Christian Hilligsøe Heinig.

I sit notat om EU’s kommende krav skriver Finans Danmark:

»Særligt bygningsejere i områder, herunder landdistrikter, hvor der er en stor andel af bygninger med et lavt energimærke, og hvor renoveringer ikke automatisk modsvares af prisstigninger, vil blive ramt af forslaget.«

Jyske Bank peger på, at boligejere i yderområder er dobbelt ramt. De får stigende udgifter til at energiforbedre, men de har ikke fået samme friværdigevinster som boligejere i de store byer.

»Ejendomme i yderområder er steget mindst i pris. Derfor er der ikke nødvendigvis så store friværdier at belåne for at lave energirenoveringer,« siger Mikkel Høegh.

Ifølge Finans Danmark bør samfundet træde til med offentlig støtte særligt til boligejere, hvor det ikke i sig selv giver økonomisk mening at renovere boligerne.

»Hvis en energirenovering ikke er rentabel for ejeren, men er det for samfundet, er vi som samfund nødt til at understøtte renoveringen. For ellers vil den ikke finde sted,« siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Landets største realkreditselskab Nykredit ønsker ikke at kommentere de kommende EU-krav.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.