FDM hejser det røde flag: Elbilejere presses af både dyr el og stigende nettariffer
Fra årsskiftet hæver landets elnetselskaber prisen alene for at have strøm i stikkontakten. Det får FDM til at advare landets 102.000 elbilejere.
En ny prismodel, som rammer private elkunder den 1. januar, kan gemme på regulære dummebøder til husstande med en elbil i garagen.
Sådan lyder advarslen fra FDM, der har 260.000 bilejere som medlemmer.
»Den nye prismodel gemmer på dummebøder, hvis elbilejere fremover lader bilen op i de dyreste timer,« siger Ilyas Dogru, forbrugerøkonom i FDM.
I dag opererer landets 40 elnetselskaber typisk med to priszoner for den såkaldte nettarif, som dækker over private elkunders betaling for at få transporteret strøm frem til stikkontakten: En høj nettarif i vinterhalvåret i tidsrummet kl. 17-20 og en lavere nettarif resten af tiden.
Fra årsskiftet vil elkunder møde fem forskellige priszoner, og samtidig bliver der kæmpe udsving fra den laveste til den højeste nettarif.
Det viser jo klart, at elbilejere virkelig bliver ramt på pengepungen, hvis de ikke flytter deres forbrug.
F.eks. skal de omkring 800.000 private elkunder i Andel-ejede Radius Elnet fra årsskiftet betale 1,91 kr. i nettarif for hver forbrugt kilowatt-time (kWh) i tidsrummet kl. 17-21, mens prisen om natten er 0,21 kr.
»Den nye prismodel puster til de høje elpriser. Fremover skal elbilejere ikke bare at holde høje med den svingende elpris, men også med hvornår på døgnet det er billigst at bruge elnettet,« siger Ilyas Dogru.
Han forklarer, at med prisudsving på op til 1,70 kr. er det langt fra ligegyldigt, om man sætter elbilen til at lade om natten med lave nettariffer eller ved aftenstid, hvor den nye prismodel fyrer op under nettariffen.
Ifølge FDM-beregninger er der ved bare fire timers hjemmeopladning f.eks. 75 kr. i forskel på de to prisscenarier for Radius-kunder.
»Det viser jo klart, at elbilejere virkelig bliver ramt på pengepungen, hvis de ikke flytter deres forbrug. Derfor bliver det fra nytår vigtigere end nogensinde for elbilejere at planlægge hjemmeopladningen – og for alt i verden undgå de dyre nettariffer omkring spisetid og først på aftenen,« siger Ilyas Dogru.
Det er ikke samtlige af landets 40 elnetselskaber, som tager den nye prismodel i brug ved årsskiftet, ligesom der er forskel på selskabernes nettariffer.
Derfor opfordrer FDM elbilejere til at sætte sig ind i, om det lokale elnetselskab overgår til den nye prismodel, og hvad der sker med nettariffen den 1. januar.
Ud over Radius Elnet har Andel-koncernen også meldt ud, at elnetselskabet Cerius på Vestsjælland kommer til at tage den nye prismodel. Det samme gør også Vores Elnet på Fyn og Trefor Elnet i Midtjylland. Til gengæld fortsætter østjyske Konstant, vestjyske RAH Net, Dinel ejet af Aura Energi og Norlys-ejede N1 på den nuværende prismodel med blot to priszoner.
For alle elnetselskaber gælder dog, at de skruer markant op for nettariffen fra årsskiftet. Prisstigningen forklares især med stigende udgifter til indkøb af erstatningsstrøm for den el, der går tabt under transporten frem til kunderne.