Privatøkonomi

Historisk hug til danskernes privatøkonomi: Så meget er reallønnen faldet

Danskerne har oplevet et fald i reallønnen, som man skal langt tilbage i historien for at finde et lignende fald.

Artiklens øverste billede
Inflationen er løbet fra lønstigningerne i år. Foto: Stine Bidstrup/Scanpix

Danskerne har fået en privatøkonomisk lussing af historiske dimensioner i juli, august og september. Priserne er nemlig løbet så meget fra lønstigningerne, at reallønnen i tredje kvartal blev sendt ud i det største fald i mange årtier.

»Det er ret historisk,« siger Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

Reallønsfaldet endte i tredje kvartal på 5,2 pct., viser beregninger fra Danske Bank. Reallønsfaldet kan udregnes ved at trække lønstigningerne fra inflationen.

Det såkaldte lyntal fra Dansk Arbejdsgiverforening viste et tilsvarende tal i begyndelsen af oktober, at lønningerne steg med 3,5 pct., og det er dette tal, der nu er blevet bekræftet med de officielle tal fra DA.

Det er det største fald, der er registreret i reallønnen i den tid, hvor der er blevet opgjort lønstigninger på kvartalsbasis. Denne statistik går tilbage til midten af 1990’erne.

»Vi skal formentlig tilbage til 1950 for at finde noget tilsvarende. Her faldt reallønnen på årsbasis med 5 pct.,« siger Las Olsen.

Cheføkonomen kalder det et »ordentligt tilbageslag« for danskernes privatøkonomi.

»Det er virkelig noget, der kan mærkes. Reallønnen er slået tilbage til 2018-2019, så det er ikke en social massegrav. Det er usædvanligt med en tilbagegang i reallønnen, og det er virkelig usædvanligt med en så stor tilbagegang,« siger Las Olsen.

Tallene fra Dansk Arbejdsgiverforening dækker kun over det såkaldte DA-område. Det dækker over ca. 25.000 virksomheder, der er medlem af forskellige arbejdsgiverforeninger under DA. DA-området dækker ca. en tredjedel af alle medarbejdere på det danske arbejdsmarked.

»De offentlige ansatte oplever mindre lønstigninger og med forsinkelse, og for folk på overførselsindkomster er forsinkelserne endnu større,« siger Las Olsen.

Lønningerne er et område, som alt fra økonomer til nationalbankdirektøren har fokus på i øjeblikket. Det skyldes, at høje lønstigninger kan skubbe yderligere til inflationen, som har ramt det højeste niveau i 40 år.

»3,5 pct. er ikke på nogen måde voldsomt, når man tænker på, hvor stramt arbejdsmarkedet er i øjeblikket. Vi har været overraskede over, hvor lidt lønningerne er steget i år,« siger Las Olsen, som peger på, at de kommende overenskomstforhandlinger bliver spændende at følge i forhold til lønnen.

»Arbejdstagerne har haft rigtig gode kort på hånden, men i begyndelsen af næste år står vi med afmatning og højere arbejdsløshed, og så kommer man ikke til at stå stærkere. Omvendt er det her de egentlige forhandlinger finder sted, og her er der også mulighed for at strejke. Jeg forventer, at lønningerne kommer til at stige, men hvor meget er svært at sige. Det er virkelig åbent i øjeblikket,« siger Las Olsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.