• Opdateret 01/02/2023 kl. 20:19
Privatøkonomi

Fed skruer mere ned for tempoet: Hæver renten med 0,25 procentpoint

Med en ny renteforhøjelse på 0,25 procentpoint viser USA’s centralbank, at tiden med ekstreme rentestigninger sandsynligvis er overstået.

Artiklens øverste billede
Sådan så det ud, da Fed-chef Jerome Powell trådte op på talerstolen efter centralbankens seneste rentemøde i december. Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein

For ottende gang i træk hæver USA’s centralbank, Federal Reserve, sin ledende rente for at køle den brandvarme inflation ned. Til gengæld sænker centralbanken farten efter et år med hæsblæsende rentehop.

Det står klart efter onsdagens rentemøde, hvor centralbankens ledelse har besluttet at hæve renten med 0,25 procentpoint til renteintervallet 4,5-4,75 pct. På rentemødet forinden var stigningstakten det dobbelte.

»Man har ikke længere lige så travlt, og det sender et klart signal om, at man er på rette vej med at få kontrol over inflationen,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Forventningen fra økonomerne og investorerne var et renteløft af den størrelsesorden, viser estimater fra Bloomberg og data fra CME Group.

Siden marts 2022 har Fed hævet sin rente i alt 4,5 procentpoint i den mest aggressive serie af renteløft siden inflationskrisen i 1980’erne.

For mere end 40 år senere er inflationen igen braget op, hvilket er den altoverskyggende udfordring for Fed-chef Jerome Powell. Godt nok er inflationen aftaget de seneste seks måneder, og i december lød den på 6,5 pct. Men det er fortsat langt fra centralbankens målsætning på 2 pct.

»Det er helt naturligt, at den amerikanske centralbank nu går lidt mere forsigtigt til værks. Renten er allerede sendt op på et højt niveau, og inflationen har tabt fart over det seneste halve år,« skriver Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri.

Problemet er desuden, at kerneinflationen, som er inflationen fraregnet prisstigningerne på fødevarer og energi, ikke er aftaget i samme tempo, hvilket skaber frygt for, at inflationspresset bider sig fast i økonomien.

USA’s centralbank foretag adskillige gange i streg sidste år monsterløft på 0,75 procentpoint, men med den seneste stigning på 0,25 procentpoint cementerer Fed sandsynligvis, at de største renteløft har fundet sted. 

Til gengæld regner markederne med, at centralbanken vil sænke renten igen allerede i år, hvilket flere Fed-chefer har sagt ikke kommer til at ske. Årsagen er, at rentestigningerne ventes at udløse en recession i USA.

Balancegangen er hårfin for Fed, som skal forsøge at få den økonomiske aktivitet og inflationen ned uden at udløse en nedtur.

»Sandheden er, at direktørerne i Fed ikke for alvor ved, hvor store skader de allerede vedtagne renteforhøjelser kommer til at udløse i amerikansk økonomi. Faktisk er det vores forventning, at amerikansk økonomi har kurs mod en markant opbremsning og sandsynligvis også en recession,« skriver Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

Jens Nærvig Pedersen, der er chefanalytiker i Danske Bank, påpeger, at Feds arbejde med at bringe inflationen ned ikke er slut endnu. Han vurderer, at der er behov flere renteløft for at få tæmmet inflationen.

»Vi forventer, at renten bliver forhøjet yderligere på de kommende to møder og når op på 5,25 pct. i maj. Det vil være nok til at sikre, at inflationen falder til 2 pct. igen, men det betyder desværre også, at amerikansk økonomi sandsynligvis falder i recession her i første halvår,« skriver han.

For centralbanken handler det ifølge Frederik Engholm, der er chefstrateg i Nykredit, ikke i samme grad om, hvor meget renten skal hæves til de kommende rentemøder, men i stedet hvorvidt den skal hæves.

»Inflationen er løjet noget af og peger klart nedad. Men på den anden side er arbejdsmarkedet stadig overraskende robust. Spørgsmålet er, om Fed nærer tillid til, at også det mere underliggende inflationspres vil forsvinde uden yderligere forhøjelser af renten,« skriver han.

på et pressemøde i forlængelse af rentemødet onsdag aften dansk tid understregede Jerome Powell, at renten skal hæves yderligere og være »restriktiv i nogen tid«. På samme tid betonede han, at den aftagende inflation var en »velkommen« udvikling, men der skal mere til, inden centralbanken er overbevist om, at den har vundet inflationskampen.

Fed er ikke den eneste centralbank, der afholder rentemøde i denne uge. Torsdag ventes Den Europæiske Centralbank (ECB) at hæve sin ledende rente med 0,5 procentpoint, hvilket bringer renteniveauet op på 2,5 pct. 

Til sammenligning lød rentesatsen på -0,5 pct. inden rentestigningerne.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.