Chefanalytikere: Nationalbankens rentemanøvre er »en lille gave til danskerne«
Det kommer boligejerne og -køberne i Danmark til gode, at Nationalbanken går enegang og hæver renten mindre end Den Europæiske Centralbank, mener adskillige analytikere.
Nationalbanken har som ventet hævet renten efter dagens rentemøde i Den Europæiske Centralbank (ECB), men modsat ECB, der hævede sin rente med 0,5 procentpoint, har Nationalbanken taget et mindre skridt.
For den danske nationalbank har valgt at hæve renten med ”blot” 0,35 procentpoint, hvilket bringer indskudsbevisrenten op på 2,1 pct. mod ECB’s 2,5 pct. Forskellen på rentesatserne i dag den største siden 2015.
»Det er ellers hovedreglen, at Nationalbanken skygger Den Europæiske Centralbanks rente. Men kronen er stærk i øjeblikket, og derfor har det været nødvendigt med et større rentespænd til ECB,« konstaterer Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker i Totalkredit, i en kommentar.
Han bemærker, at den danske nationalbankdirektør, Christian Kettel Thomsens, beslutning om at afviger betyder en øget renterabat for de danske boligejere med F-kort-lån, der får en ny rente hvert halve år.
»Renten stiger stadigvæk, men altså ikke lige så meget som den ellers kunne have gjort. Det er godt nyt for boligejere med F-kort, men også for boligkøbere, der skal have ny bolig, og ikke oplever lige så store rentestigninger som ellers,« fastslår han og tilføjer:
»Hvad der er godt nyt for boligkøberne letter presset på boligmarkedet, hvor priserne falder i øjeblikket.«
Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank understreger også, at afvigelsen har en indflydelse på mange boligejeres økonomi.
»Pilen på flere hundredetusinde boligejeres lån med variabel rente har peget kraftigt op det seneste halve år. Den meget markante stramning i pengepolitikken med renteforhøjelser hos ECB og Nationalbanken er den helt store årsag til rentestigningerne på lånene,« skriver han og betoner, at renten på de fleste boligejeres lån med variabel rente var negativ for cirka et år siden, men at den i dag er tættere på de 3 pct.
Palle Sørensen, der er cheføkonom i Nykredit, kalder afvigelsen »en lille gave til danskerne«, der fortsat mærker til de rekordhøje energipriser og inflationen, da de pengepolitiske renter smitter af på renterne på lånene.
»Men det ændrer ikke på, at rentestigningen generelt er hensigtsmæssig for dansk økonomi, der fortsat balancerer på kanten af overophedning. Rentestigningen er medvirkende til, at få inflationen under kontrol og vil over tid lægge en dæmper på det rekordstramme arbejdsmarked.«
Tal fra Totalkredit og Nordea Kredit viser desuden, at kursen på en 30-årig fastforrentet obligation på 4 pct. steg med næsten 1,5 procentpoint til 97,5 i torsdagens handel, hvilket har gjort lånet yderligere attraktivt for boligkøberne.