Privatøkonomi

Risikoen stiger: Din opsparing kan stå over for voldsomme rutsjebaneture

De næste år skal pensionsopsparere forvente større udsving i deres opsparing.

Artiklens øverste billede
Usikkerheden betyder, at det af og til går meget hurtigt op og ned på børserne. Her reagerer det tyske DAX-index på blandede signaler fra virksomhedernes indtjening og udsigten til nye renteforhøjelser. Foto: Daniel ROLAND / AFP

Risikoen, for at pensionsopsparingen og de frie midler får endnu et fur, er ikke faldet. Tværtimod viser de nyeste risikotal fra Forsikring & Pension, at risikoen for kraftige kursudsving er steget for pensionsopsparere i alle aldre og med vidt forskellig risikoappetit.

Dermed skal de enkelte opsparere kunne leve med større op- og nedture fra år til år, end de blev stillet i udsigt, da de valgte markedsrente. 

PFA’s privatøkonom Camilla Schjølin Poulsen mener dog kun, der er grund til at genbesøge sin risikoprofil, »hvis man sov dårligt i de perioder af 2022 hvor tabene var størst.«

»Når man investerer sine penge, bør pengene kunne stå investeret i minimum 3-5 år. Dette gør nemlig, at man bedre tåler de udsving der altid kommer undervejs fra år fra år. Og særligt pensionsopsparing er langsigtet, og derfor bør man bestemt ikke skifte sin risikoprofil undervejs, når der er bump på vejen,« skriver PFAs privatøkonom Camilla Scjølin Poulsen i en mail.

I Danica Pension siger cheføkonom Mads Moberg Reumert, at man ikke bør ændre investeringsprofil, medmindre ens risikovillighed er ændret efter 2022.

»Det er korrekt, at udsvingene på pension kan være lidt større lige nu, end da man gik ind i markedsrente. Det betyder, at der er risiko for lidt større fald og omvendt mulighed for større gevinst. Set over en årrække har risiko dog vist sig at være en fordel for pensionsopsparerne, « siger Mads Moberg Reumert.

Usikkerheden er ikke faldet, skønt inflationen er på vej ned takket være faldende energipriser. 

»Den underliggende inflation på mad, services osv. er slet ikke faldet i hverken Europa eller USA. Det er uklart, hvor store renteforhøjelser centralbankerne vil foretage for at bekæmpe denne inflation på 5-6 pct. Vi risikerer derfor stadig, at økonomien skubbes ud i recession. Usikkerheden er meget stor,« siger CBS-professor Jesper Rangvid, formand for Rådet for Afkastforventninger. 

Han peger på de mange geopolitiske spændinger som endnu en risikofaktor. 

»Det er meget svært at forudse, hvordan krigen i Ukraine og spændingerne i resten af verden vil udvikle sig. Så den gode start på året er ikke tegn på, at aktierne nødvendigvis er færdige med at falde,« pointerer han.

Risikotallene findes ved at samkøre rådets forventninger om udsving i afkastet – standarafvigelsen - på de enkelte investeringsaktiver med pensionsselskabernes porteføljer. 

De første år efter finanskrisen steg risikoen, fordi pensionsselskaberne købte færre obligationer med renter nær 0 pct. og flere aktier og alternative investeringer i jagten på afkast. Men de seneste år har pensionsselskaberne fastholdt deres investeringsstrategi.

»Gennem de sidste 2-3 år er der ikke sket ændringer, fordi pensionsselskaberne har skruet op for risikoen. Det er vurderingen af risikoen på investeringsaktiverne og i år til dels også målemetoden, der er ændret,« forklarer underdirektør Andreas Østergaard Nielsen, Forsikring & Pension.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.