Privatøkonomi

Brutale kursudsving rammer de danske børsmastodonter

Store børsnoterede danske selskaber har været udsat for ekstraordinært dramatiske udsving i den igangværende regnskabssæson, som har tegnet et billede af et tåget år forude, der ifølge aktiechefer kan komme aktierne i C25-indekset til gode.

Artiklens øverste billede
Lars Hytting, aktiechef i Artha Kapitalforvaltning, forventede på forhånd, at den danske regnskabssæson ville resultere i betragtelige aktieudsving. Foto: Artha

Det har været en mildest talt dramatisk regnskabssæson for de danske børsmastodonter, der de seneste uger har leveret årsregnskab på stribe med enorme aktieudsving til følge. Og endestationen er langtfra nået.

For i løbet af de næste tre uger skal de resterende C25-selskaber vise deres resultater frem for investorerne, som fortsat er iført boksehandskerne og klar til at distribuere kurstæsk, hvis regnskaberne skuffer.

»Vi har været vidner til ekstraordinære udsving. Nervøsiteten sidder ud til fingerspidserne, og det har været afregning ved kasse ét, hvis et selskab ikke har leveret,« fastslår Lars Hytting, der er aktiechef i Artha.

Ambu, Pandora, Rockwool og GN Store Nord er de fire C25-selskaber, som investorerne har udsat for den største svingom på aktiemarkedet i forbindelse med kulminationen af regnskabssæsonen i den forgangne uge. Her har aktiekurserne danset med udsving på mellem 12,5 pct. og minus 17 pct.

Netop disse selskaber var udsat for den voldsomste modvind i C25 sidste år, bemærker Lars Hytting. Til gengæld er deres aktier braget op i 2023, hvilket er en af årsagerne til, at buen var strammet op før regnskaberne.

»Udfaldsrummene har været så store. Meldingerne om fremtiden har ikke bare været »vi misser en smule« eller »kommer til at gøre det lidt bedre«. De har været langt voldsommere end det,« siger Lars Hytting.

Forventningerne til fremtiden har ifølge Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, været i fokus i regnskabssæsonen, som slår en krølle på et tumultarisk år malet af inflationen, rentestigninger og krigen i Ukraine.

Mens stemningen på aktiemarkedet har været positiv den seneste tid, er der fortsat mørke skyer i horisonten, og det er uklart, om to af verdens vigtigste økonomier, USA og Europa, kastes ud i en recession i 2023.

»Udsvingene er et vidnesbyrd om, at investorerne ikke ved, hvor de står. Vi er klar over, at vi får en afmatning, men bliver det til en tilbagegang? Og hvordan står selskaberne rustet til den situation?« siger Jacob Pedersen.

Han vurderer, at de danske selskaber overordnet er sluppet fint igennem regnskabssæsonen, som officielt blev skudt i gang den 25. januar. Siden da er C25-indekset steget 5 pct. - mere end det resterende aktiemarked.

»Prognoserne er ikke rosenrøde, men overordnet står selskaberne solidt. Hver især har de positive historier at fortælle om deres markedssituation og vækstmuligheder – også i tilfælde af recession,« siger Jacob Pedersen.

Han påpeger, at selskaber som Vestas, Ørsted, Novo Nordisk, Genmab, Bavarian Nordic og DSV fortsat leverer stærke enkelthistorier, som er med til at understøtte deres aktiekurser i den økonomiske modvind.

»Vestas og Ørsted er førerhunde i en sektor, som står til at vokse. Novo Nordisk står i den samme situation inden for fedme, mens Genmab og Bavarian vokser hastigt. DSV er i modvind, men vinder markedsandele, mens bankerne igen tjener penge på renter,« forklarer Jacob Pedersen.

Fra årets start har de danske aktier ellers haltet efter både de europæiske og amerikanske aktier, men billedet vil ifølge Jacob Pedersen ændre sig.

»Generelt har de danske selskaber egenskaber, som er eftertragtede af investorerne i en udfordrende tid. C25 består i brede træk af defensive kvalitetsselskaber, der skuffer mindre, når økonomien er i bakgear, og indtjeningen begynder at dale rundt omkring i verden,« siger han.

Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank. Foto: Sydbank

Tine Choi Danielsen, der er chefstrateg i PFA, bakker op om tesen. Hun påpeger, at billedet er klaret lidt op i Europa, da energipriserne er faldet, hvilket har bidraget til en aftagende inflation, som har fået investorerne til at håbe på, at centralbankerne vil lave mindre stik med rentedolken.

Hun mener, at investorerne står i et vadested, hvor det ikke ser ud til, at økonomien skal så langt ned i kulkælderen, som det var ventet, da energipriserne truede sidste år. På samme tid ser aktiviteten stabil ud.

»Hvis et recessionsscenarie udspiller sig, som vi regner med, så står de danske aktier i en stærk position. Til gengæld vil de måske ikke følge med, hvis recessionen falder i baggrunden. Så det negative scenarie er bedst, hvis C25 skal slå de andre i år,« siger Tine Choi Danielsen.

Lars Hytting fra Artha Kapitalforvaltning er også begejstret for danske aktier. Han bedømmer, at en fremtidig optur for C25-indekset især er drevet af, at selskaberne bevidst er forsigtige i deres prognoser for året.

»Man laver ikke de store armbevægelser og lader champagnepropperne springe, da der er den makroøkonomiske usikkerhed. Det er også en af årsagerne til, at danske aktier har klaret det bedre. Forsigtigheden er et resultat af, at selskaberne vil være sikre på at nå i mål. De sætter barren lavt, og så kan de altid opjustere hen ad vejen,« konstaterer Lars Hytting.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.