Privatøkonomi

Ét tal har aktiemarkedet i sin vold: Kan få investorernes drømme til at briste

Efter adskillige måneder med positive takter på aktiemarkedet risikerer ét nøgletal at vende op og ned på markedsstemningen tirsdag. Lige nu leder investorerne efter tegn på, at den aftagende inflation er af varig karakter, fortæller chefstrateger.

Artiklens øverste billede
På det seneste har investorerne fundet frelse i, at inflationen i verdens største økonomi er aftagende. Tirsdag offentliggøres de nyeste inflationstal fra USA for januar. Foto: Frederic Cirou

Køler inflationen ned, uden USA’s økonomi træder ind i en recession? Spørgsmålet er afgørende for verdens investorer, der ifølge MSCI har sendt det brede aktiemarked op med 14 pct. de seneste fire måneder. 

Når de nye amerikanske inflationstal for januar offentliggøres tirsdag klokken 14:30 dansk tid, er det derfor med enorm bevågenhed fra investorerne, der ønsker tegn på, at USA’s centralbank (Fed) har tæmmet inflationen. 

»Lige nu vil investorernes bekræftes i, at inflationen fortsat peger næsen nedad. Hvis de nye tal overrasker til den negative side, er det dårligt nyt for aktierne,« bemærker Frank Øland, der er chefstrateg i Danske Bank. 

Gennem det seneste år har aktiemarkederne været mere eller mindre i inflationens vold, hvilket især har manifesteret sig, når U.S. Bureau of Labor Statistics har løftet sløret for de nyeste amerikanske inflationstal. 

Både S&P 500 og Nasdaq Composite, der er de to mest toneangivende aktieindeks i USA, mærkede sidste år til de voldsomste op- og nedture i forbindelse med, at nøgletallet blev offentliggjort.

S&P 500 bragede ned med 4,3 pct. mens Nasdaq Composite styrtede 5,2 pct. den 13. september sidste år, da inflationen var varmere end ventet i august. Til sammenligning strøg aktieindeksene op med 5,5 pct. og 7,3 pct. den 10. november, da inflationen kølede kraftigt ned i oktober. 

»Ligesom vi har set før, kan de nye inflationstal blive retningsgivende for stemningen på markederne. Måske har de seneste måneders optur været for stærkt, og investorerne skal finde ud af, om de kan blive ved med at handle på, at inflationen og renterne skal ned,« fortæller Frank Øland. 

For investorerne er inflationen fortsat et af de altafgørende nøgletal, da den tegner et billede af, om USA’s centralbank formår at lave en ”blød” landing af den amerikanske økonomi, hvor inflationen aftager, men den økonomiske vækst er solid, mens arbejdsløsheden ikke falder dramatisk. 

Forhåbningen er, at Fed indstiller sin mest voldsomme serie af renteløft siden 1980’erne - og måske allerede senere i år sænker sin rente igen, hvilket vil resultere i et form for ”Guldlok”-scenarie for investorerne. 

Kort fortalt drømmer investorerne om en økonomi, der har den samme temperatur, som den havregrød Guldlok spiser i eventyret ”Guldlok og de tre bjørne”: Hverken brændende varm eller iskold, men lige tilpas. 

Jerome Powell, der er den øverste chef i USA’s centralbank, har bidraget til investorernes tro på, at det vil ske. For i starten af februar nævnte han første gang ordet ”disinflation” i kølvandet på Feds seneste rentemøde. 

Få dage efter bemærkede Powell i et interview, at den »disinflationære proces, processen med at få inflationen ned, er begyndt«, men at den stadig har »lang vej igen«, så der er tale om »de meget tidlige stadier«. 

»Da fandt investorerne noget af det, som de ledte efter: Tegn på, at Fed er i gang med at sænke skuldrene lidt. Men man skal også passe på med at overfortolke, da andre medlemmer af Fed efterfølgende har afkræftet, at det er ”mission accomplished”. Tvivlen er lever stadig,« siger Frank Øland. 

USA’s centralbank ventes at hæve sin rente med 0,25 procentpoint til de næste to rentemøder i marts og maj ifølge CME Groups Fedwatch Tool. Dernæst indregner investorerne, at Fed sænker renten igen sidst på året. 

»Det er voldsomt - især hvis investorerne ikke længere forventer en recession. Hvorfor skulle Fed så have så travlt med at sænke renterne igen?« spørger Frank Øland. 

Fed har også slået fast, at man holder øje med, om andre nøgletal tegner et billede af, at inflationen er på vej ned i centralbankens mål på 2 pct. 

»Sandheden er, at vi kommer til at reagere på de data. Så hvis vi fortsat ser stærke arbejdsmarkedsrapporter eller højere inflationstal, så er det sandsynligt, at vi er nødt til at gøre mere og hæve renterne mere, end det er indregnet,« lød det i sidste uges interview med Jerome Powell. 

Frederik Engholm, der er chefstrateg i Nykredit, mener, at der er en fornuftig sandsynlighed for, at Fed formår at lande den amerikanske økonomi forholdsvist blød, om end væksten skal ned at runde nul. 

»Forventningen er, at den amerikanske økonomi styrer uden om en ”ægte” recession, men væksten bremser ned i nul i et par kvartaler, hvorefter den så skal op i omdrejninger igen. Sådan en situation er realistisk, da inflationens pres på købekraften er løjet af,« siger han. 

Modvinden til USA’s økonomi vil ifølge chefstrategen være mest intens i starten af året, da effekterne af det seneste års rentestigninger fortsat er i gang med at slå igennem, men at de langsomt vil aftage i andet kvartal. 

Til gengæld advarer Frederik Engholm om, at en blød landing ikke nødvendigvis er nok til at tøjle inflationen, som kan blusse op igen. 

»Hvis Fed ikke får bremset inflationen, skal renterne stige mere, og så risikerer vi at få et nyt negativt markedsforløb. For en blød landing er ikke altid tilstrækkelig, mens en hård landing som regel får inflationen ned. Men det er ikke vores hovedscenarie,« fastslår Frederik Engholm. 

Finansmarkederne regner ifølge Bloomberg med, at inflationen i USA lander på 6,2 pct. i januar målt på årsbasis mod 6,5 pct. i december. 

Hvis det bliver realitet, er inflationen aftaget syv måneder i streg fra sin top på 9,1 pct. i juni. Her var der tale om den varmeste inflation i 41 år. 

Kerneinflationen, der er inflationen uden prisstigninger på fødevarer og energi, ventes at lande på 5,5 pct. i januar mod 5,7 pct. i december.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.