Ofre for svindel står tilbage med tømte bankkonti og ingen erstatning
En lille ændring i netbanksvindlen koster lige nu de ramte dyrt, fordi bankerne ikke vil dække tabet.
Danske bankkunder står i stigende grad uden beskyttelse og risikerer at miste hele deres opsparing på en gang. Det kan ske, hvis de bliver udsat for en ny og voksende type af netbanksvindel.
Udviklingen bekymrer Forbrugerrådet Tænk, der er ærgerlig over, at bankerne lader kunderne bære hele tabet, selv om det kan være på flere hundredetusinde kroner.
Traditionelt betaler bankerne det meste af regningen, når nogen har ladet sig lokke til at udlevere fortrolige NemID-oplysninger og får tømt deres konto. Men det forholder sig anderledes, hvis svindlerne i stedet får lokket kunderne til selv at overføre pengene. Ifølge Finans Danmark oplever bankerne flere af den slags sager, og de dukker nu også jævnligt op i Det Finansielle Ankenævn.
»De her bankkunder er blevet udsat for organiseret kriminalitet i den netbank, som alle er nødt til at have i dag. Deres beskyttelse bør ikke afgøres af, om de er blevet lokket til at give alle koder fra sig til svindleren eller lokket til selv at flytte pengene. Det afgørende må være, at de er udsat for svindel,« pointerer cheføkonom Morten Bruun Pedersen, Forbrugerrådet Tænk.
Betalingslovens §100 bestemmer, at selv i det tilfælde, hvor en kunde har optrådt groft uforsvarligt og udleveret både cpr-nummer, NemID eller MitID-oplysninger samt sms-koder, skal de ikke hæfte for mere end højst 8.000 kr. ved netbanksvindel, medmindre de burde have indset, at det var svindel.
Forbrugerrådet Tænk mener også, at den regel bør omfatte dem, der lokkes til at flytte pengene selv. Og rådet så gerne, at grænsen på 8.000 kr. samtidig blev sænket. Men bankerne er helt uenige.
»Når det er kunden selv, der har flyttet pengene, mener vi ikke, at der er tale om misbrug af netbanken. Og så har banken ikke pligt til at dække noget af tabet. Vi er ikke i tvivl om, at disse mennesker har været udsat for kriminalitet, og det beklager vi dybt, men det er ikke bankens ansvar,« siger juridisk direktør Kjeld Gosvig-Jensen, FinansDanmark.
Bankerne står ikke alene med deres fortolkning af reglerne om beskyttelse af kunder mod misbrug. I otte-ni sager ved Det Finansielle Ankenævn over de seneste tre-fire måneder har flertallet pålagt kunden at bære hele tabet.
I ankenævnets nye årsopgørelse skriver bestyrelsesformand, højesteretsdommer Vibeke Rønne, at når forbrugeren selv logger på sin netbank og gennemfører transaktionerne, har Ankenævnets flertal fundet, at der ikke foreligger et misbrug, som banken hæfter for.
»Dette gælder, uanset at det må lægges til grund, at klageren blev narret til at foretage transaktionerne i forbindelse med bedrageriske telefonopkald,« skriver Vibeke Rønne.
Den del af betalingsloven hører under Forbrugerombudsmandens kontor. Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen vil dog ikke kommentere den konkrete problemstilling. Forbrugerombudsmanden har endnu ikke behandlet sager, hvor forbrugeren over telefonen er blevet narret til at overføre penge.