Privatøkonomi

Særlig investeringsform er et hit blandt de unge

Investeringsform skulle lokke nye investorer til. De unge takker ja, mens de ældre holder sig væk.

Artiklens øverste billede
Unge investorer ejer ca. 15 pct. af investeringerne i frie midler, men godt hver fjerde aktiesparekonto. Foto: AP Photo/ Sebastian Willnow

Aktiesparekontoen er blevet et ungdomshit. De unge investorer ejer godt 24 pct. af alle aktiesparekonti, mens de ældste investorer over 70 år er langt mindre interesserede. 

Faktisk ejer investorer over 70 år kun 8 pct. af aktiesparekontiene, skønt de ejer 26 pct. af privates investeringer. Mens de 18-29-årige med en andel af de private investeringer på blot 15 pct. altså samtidig er den aldersgruppe, der ejer flest aktiesparekonti. 

»Formålet med at indføre aktiesparekontoen var at styrke investorkulturen i Danmark, og derfor er det svært ikke at være begejstret for, at de unge, som jo udgør fremtidens investorer, har taget så godt imod ordningen,« skriver Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering & Opsparing i Finans Danmark. 

Hun mener, at det de unge tiltrækkes af er afskaffelsen af nogle af de barrierer som de komplekse danske skatteregler ellers er med til at skabe. 

Nordnet har rigtig mange unge gør.det-selv investorer, og er en af de banker, der har solgt flest aktiesparekonti. 

Her oplever investeringsøkonom Per Hansen, at kunderne under 30 år er lidt overrepræsenterede, når det gælder aktiesparekontoen. Lidt flere end hver tredje i aldersgruppen har en aktiesparekonto 

»Man kan dog ikke ud fra vores tal konkludere, at det er en game changer for investeringsinteresse fra yngre investorer,« vurderer Per Hansen. 

Birgitte Søgaard Holm vurderer, at de ældre investorer er tilbageholdende med at tage aktiesparekontoen til sig, fordi de har haft deres investeringer i mange år og måske snarere overvejer, hvordan de skal bruge deres opsparing. 

Hun mener også, at indskudsloftet på i alt 106.600 kr. er en større begrænsning for ældre investorer med større opsparinger. Og hun opfordrer regeringen til at hæve loftet, der er markant lavere end de tilsvarende ordninger i Norge, Sverige og Finland. 

Mikael Bak, der er direktør for Dansk Aktionærforening, vurderer også, at den lave beløbsgrænse kan være med til at holde de ældre investorer væk. 

»Den lave grænse får helt sikkert mange af de mere erfarne investorer med flere midler til ikke benytte ordningen. Hvis man hævede grænsen til fx 250.000 eller 500.000 kr. ville det med stor sandsynlighed se anderledes ud,« siger Mikael Bak. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.