Dyrt at spare op hos Skat: Overskydende skat ædes af inflationen
Overskydende skat udbetales fra 14. april, men i nogle tilfælde tager det længere tid.
Tre ud af fire danskere lader inflationen æde en stor del af deres opsparing, og mange gør det med vilje.
Det er efterhånden blevet en folkesport at betale for meget i skat og derefter få pengene udbetalt i foråret, når årsopgørelsen er udsendt.
Det har været en usædvanlig dårlig forretning i 2022. Inflationen har ligget i et niveau omkring 8-10 pct. Det vil sige, at købekraften udhules tilsvarende ved at parkere pengene hos Skat.
Renten for at lade dem stå er nemlig 0.
»Tidligere kunne der godt tjenes en skilling ved at parkere pengene hos skattefar, hvis alternativet var at betale negativ rente af en opsparing. Men det var småpenge, og jeg tror ikke, at det handler om renter, når folk frivilligt betaler for meget i skat,« siger Henning Boye Hansen, der er chefkonsulent hos revisionsselskabet, BDO.
Det handler mere om ”ude af øje, ude af sind”, mener han.
»Står pengene i banken, kan man jo fristes til at bruge dem. Det kan man ikke med penge, der er parkeret hos Skat,« siger Henning Boye Hansen.
Han kender mange eksempler på, at skatten bruges som ferieopsparing.
»Hvis både far og mor skal have penge tilbage, kan det nemt løbe op i 15.000 kr., og pengene udbetales på det tidspunkt, hvor mange bestiller sommerferie,« konstaterer han.
Overskydende skat udbetales fra 14. april. I nogle tilfælde tager det dog længere tid, oplyser Skattestyrelsen.
Det sker, hvis man mangler at udfylde oplysningsskema, ved større overskydende skat, eller hvis man selv eller ægtefællen har gæld til det offentlige, som skal modregnes.
I så fald er det meget usikkert, hvornår man får sine penge tilbage.
»Vi kan desværre ikke sige, hvornår vi behandler din sag, eller fremskynde udbetalingen af dine penge, hverken hvis du ringer ind, eller hvis du hurtigt betaler gælden,« skriver Skat.dk således på sin hjemmeside.