Boligobligationer er under pres: Investorer flygter over i statspapirer
Boligkøbere skal stadig kreditgodkendes med udgangspunkt i den 30-årige 5 pct.-obligation.
De danske boligobligationer har mistet pusten. I stedet flygter investorerne over i statspapirer.
Det er resultatet af den finansielle uro, der er opstået efter bankkrisen både i USA og Schweiz. Selv om uroen i høj grad har lagt sig, er der fortsat så stor usikkerhed, at obligationskøbere nu søger den sikre havn.
Normalt følger kursudviklingen på den 10-årige statsobligation og den toneangivende 30-årige boligobligation så nogenlunde hinanden. Mandag var det ikke tilfældet, konstaterer Totalkredit, der er Danmarks største udsteder af boligobligationer.
Modsat i mange andre tilfælde smitter lavere statsrenter ikke af på boliglån med fast rente.
»Modsat i mange andre tilfælde smitter lavere statsrenter ikke af på boliglån med fast rente. Det skyldes, at der i øjeblikket er meget stor usikkerhed, og det går ud over obligationer, der ikke er at regne for de aller, aller sikreste,« skriver Totalkredits chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard i en kommentar.
Hos Jyske Markets, der primært henvender sig til investorer, betegner man stemningen på obligationsmarkedet som »sur.«
Humøret vendte i nogen grad i løbet af mandagen, men uden for alvor at smitte af på danske obligationer.
Danske realkreditobligationer er meget sikre papirer. Således er ingen obligationsserie nogensinde gået ned. Men der er flere årsager til, at spændet til statspapirer øges nu, vurderer Sune Malthe-Thagaard.
- De investorer, der er meget nervøse lige nu, flygter over i f.eks danske, tyske eller amerikanske statsobligationer, fordi de vil have noget meget sikkert og velkendt.
- De fastforrentede boliglån har en indfrielsesret til kurs 100, som sikrer, at boligejere aldrig skal betale mere end de skylder, hvis de ønsker af indfri lånet før tid. Denne ret gør, at investorerne forlanger en højere rente. Og når der er stor usikkerhed om fremtidens rente, er det sværere at prisfastsætte den indfrielsesret.
Derfor stiger kursen på 5-pct.-lånet ikke, men holder sig under kurs 100 og er dermed åbent for lånetilbud. Det betyder, at boligkøbere stadig skal kreditvurderes til 5 pct. i rente, hvis de vælger fast rente, og 6 pct., hvis de vil have variabelt forrentede lån.
»Boligmarkedet får derfor i øjeblikket ikke fuldt ud glæde af rentefaldet, selvom renten på variabelt forrentede boliglån faktisk er faldet på grund af den finansielle uro,« konstaterer Sune Malthe-Thagaard.