Finanstilsynet advarer bankerne: Markant flere private investorer handler ulovligt
Reglerne for, hvordan kursmanipulation stoppes, indskærpes over for bankerne.
Der er nu så mange eksempler på, at private investorer handler med sig selv, at Finanstilsynet har undersøgt bankernes beredskab til at stoppe det, der kaldes ”wash trades.”
Det har resulteret i et nyt notat, der beskriver ”best practice”.
En wash trade defineres ved, at samme kunde både er køber og sælger i en handel, så der ikke sker et ejerskifte af en aktie eller andre værdipapirer, eller hvis beslutningstageren er den samme for både købet og salget.
Hvis man handler med sig selv, kan man i yderste konsekvens presse prisen op på en aktie, man vil sælge, eller ned på en aktie, man vil købe. Det gælder primært små aktieselskaber, hvis aktier handles relativt sjældent.
»Wash trades kan medføre alvorlige strafferetlige konsekvenser for investor,« som Finanstilsynet udtrykker det i notatet. Det er derfor bankernes pligt at være aktive over for kunderne.
»Mange tilfælde af wash trade sker, fordi kunder enten ikke er opmærksomme på, at de handler med sig selv, eller ikke ved, at det er ulovligt. Det er derfor vigtigt, at bankerne oplyser kunderne om, hvad wash trading er, og at det udgør markedsmanipulation,« fastslår Finanstilsynet.
Bankerne skal kontakte en kunde, som har foretaget en wash trade hurtigst muligt, efter at banken har identificeret forholdet og oplyse om, at det er ulovligt.
Bankerne har pligt til at have effektive ordninger, systemer og procedurer, som kan afsløre markedsmanipulation og forsøg på det.
Det er heller ikke lovligt at bruge fruens, mandens eller børnenes konti til at handle med sig selv. Dette betragtes også som wash trade, understreger Finanstilsynet.
Et forhøjet beredskab i bankerne kan dog ikke beskytte mod kursmanipulation, hvis en kunde benytter konti i forskellige banker.
Dette er nu heller ikke uden risiko. Der er eksempler på, at private investorer er blevet dømt for at kursmanipulere via et aktiespil.
Et eksempel stammer fra 2009. Da modtog en 52-årig mand 50 dages ubetinget fængsel, også selv om han ikke tjente noget på det. Formålet med svindlen var at manipulere kursen for at fremme den pågældendes position i et aktiespil.
Insiderhandel og kursmanipulation kan straffes med ubetinget fængsel op til 18 måneder.