Inflationshammer rammer: Så meget har 100.000 kr. tabt i værdi på tre år
Den rekordstore opsparing i bankerne har været ramt af to onder de seneste år, og værdien af den er forringet væsentligt.
Vores opsparing stiger til rekordhøjder, mens værdien falder som en sten.
1.087 mia. kr. står kontant på danskernes indlånskonti i februar. Korrigeret for inflation er købekraften, dog omkring 240 mia. kr. mindre, viser beregninger fra Sydbank.
»Værdien af danskernes indestående er i særlig grad dykket i løbet af de seneste tre år. Købekraften af de 100.000 sparekroner der stod på kontoen for tre år siden, er skrumpet ind til 86.600 kr.,« siger kvinden bag beregningerne, Ann Lehmann Erichsen, der er privatøkonom i Sydbank.
Hun har taget udgangspunkt i tal fra Nationalbanken og Danmarks Statistik.
Siden finanskrisen i efteråret 2008 gav danskerne et økonomisk chok, er opsparingslysten steget, og det samme gælder summen af de samlede kontante opsparinger i bankerne. Efter corona begyndte at brede sig i foråret 2020, blev der sat yderligere turbo på opsparingerne.
»Tyder noget på, at danskernes opsparingslyst omsider er på vej til at flade ud? Det er svært at spå om, men sikkert er det, at inflation og energipriser har gjort det dyrere at være dansker,« siger Ann Lehmann Erichsen.
Hun mener, at kasseeftersynet giver dybe panderynker
»Mens der er skrevet meget om danskeres opsparingslyst i årene efter finanskrisen, halter det lidt med et grundigt kasseeftersyn af de mange dovne kontanter, der står på danskernes konti,« mener Ann Lehmann Erichsen.
Indestående i bankerne er blevet hårdt ramt af to onder: Inflationen, der udhuler formuen. Det samme har de negative renter gjort.
Løbende konti med ringe eller ingen renter er ikke nogen nyhed, men den aktuelle situation er ny. Fra 2013 til 2020 var inflationen år for år uhyggelig lav, derfor gik forringelsen af købekraften noget langsommere end nu. Inflationen er i dag på et betydeligt højere, end vi har været vant til.
Kun ca. 29 pct. af danskerne investerer selv, og det er ærgerligt, eftersom de kontante opsparinger er vokset betydeligt gennem de senere år, mener Sydbanks privatøkonom.
»Man må formode, at en del danskere netop har høje opsparinger, fordi de har spinket og sparet gennem flere år, men de har tabt ganske stort til inflationen. Man kunne håbe på, at flere ville åbne øjnene for, at det koster at stå kontant,« fastslår Ann Lehmann Erichsen.