Privatøkonomi

Pensionsselskab advarer: Flere skilsmisser, færre ægtepagter

Det kan få alvorlige økonomiske konsekvenser for den svageste part, hvis det kommer til en skilsmisse.

Artiklens øverste billede

Flere og flere danskere bliver skilt, men antallet af ægtepagter falder. Uden en ægtepagt er det umuligt for den økonomisk svagest stillede part i et ægteskab at få adgang til ægtefællens pension, og det kan få uforudsigelige økonomiske konsekvenser, advarer Danica.

»I praksis kan det betyde, at den velstillede part får en pension, der i højere grad afspejler den livsførelse, man kender, mens den anden part kan se frem til en pensionisttilværelse med en væsentlig lavere pensionsudbetaling . Det er problematisk, hvis parterne ikke på forhånd har været opmærksomme på denne forskel,« siger Birgitte Bille Ahrendt-Jensen, der er advokat i Danica Pension.

Det er især kvinder, som risikerer at stå tilbage med en pensionsformue, som ikke afspejler husstandens tidligere indkomst.

År Tinglyste ægtepagter Antal skilsmisser
2013 8.377 18.858
2012 8.797 15.709
2011 9.010 14.484
2010 9.700 14.460
2009 10.111 14.940

Kilde: Domstolsstyrelsen/Danmarks Statistik

»Det skyldes dels, at danske kvinders løn generelt stadig ligger under de mandlige ægtefællers og dels, at kvinderne ofte også har et afbræk i pensionsopsparingen i forbindelse med barsel, orlov og nedsat arbejdstid,« forklarer Birgitte Bille.

I 2006 blev der indgået knap 19.000 nye ægtepagter. I 2013 var det tal faldet til kun 8.400. Og det sker i en periode, hvor andelen af skilsmisser samtidig stiger. I 2007 blev loven ændret, så familiens pensioner ikke længere skulle deles ligeligt mellem ægtefællerne ved skilsmisse

Reglerne betyder reelt, at hver ægtefælle som hovedregel beholder hver sin opsparede pension. Huset, bilen, den frie opsparing m.m. deles til gengæld ligeligt mellem de to parter.

Når skilsmissen sker i de yngre år, er konsekvenserne forholdsvis begrænsede, fordi pensionsopsparingen på det tidspunkt typisk er forholdsvis beskeden. Sker bruddet derimod efter et langt ægteskab, kan konsekvenserne være meget store, og her er det ikke sjældent, at forskellen mellem parternes pensionsopsparing kan ende med at udgøre en halv til en hel million kroner eller mere.

Der er i lovgivningen fastsat regler til at afbøde disse forskelle, men det er ikke altid, at det er nok.

»Det handler om at få lavet ægtepagten i tide. Når alt fungerer i forholdet, er behovet måske ikke tilstede, men når det hele står i bål og brand, sikrer en ægtepagt, at der også kommer en ligelig fordeling af ægtefællernes pensionsordninger. Det, tror jeg, at mange kan være enige om, er det, de ønsker, siger Birgitte Bille.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.