Lodtrækning kan afgøre om man får del i solcellepenge
Det gælder om at være hurtig ude for at slippe for tilfældigheder.
2.000-3.000 private solcelleanlæg.
Det er, hvad det kan blive til, når der 16. marts kl. 10 åbnes for ansøgninger til den nye solcellepulje. Puljen, der åbnes i år, giver solcelleejerne mulighed for i en periode på 10 år at sælge den overskydende strøm fra anlægget til 1,02 kr. per kWh.
Puljen, der åbnes i 2016, giver kun 88 øre for den overskydende strøm.
Da den private pulje kun er på de 12 MW, kan den reelt blive revet væk allerede den første dag.
De nye puljer er attraktive, da betalingen for overskudsstrøm i dag kun er på 60 øre per kWh.
Ansøgningsfristen udløber med udgangen af maj, men det forventes, at en eller flere af de fire underpuljer på i alt 60 MW vil være overtegnet i løbet af få dage.
Hvis der kommer flere ansøgninger til en underpulje, end der er plads til, trækker Energinet.dk lod blandt de korrekt udfyldte ansøgninger, der er nået frem, den dag puljen bliver fyldt op.
Derfor gælder om at være hurtigt ude med sin ansøgning. Da Energinet.dk i fjor åbnede for, at landets kommuner kunne søge om at få del i en pulje på 20 MW, kom der allerede den første dag så mange ansøgninger, at puljen blev overtegnet.
Denne gang er puljen for private boligejere på 12 MW. Dermed kan der blive støtte til 2.000-3.000 private anlæg, som typisk har en størrelse på 4-6 kW.
»Da den private pulje kun er på de 12 MW, kan den reelt blive revet væk allerede den første dag,« lyder det fra Louise Rønne Christensen, der er sektionschef i solcelleadministrationen hos Energinet.dk.
Det kan betyde, at lodtrækning kommer til at afgøre, hvem der får del i solcellepuljen.
Derfor gælder det for ansøgere om at opfylde de formelle krav til ansøgningen, der først kommer i betragtning, når den er udfyldt med de nødvendige oplysninger. Det kan du lære mere om hos Energinet.dk.
Det første krav er, at man som privatperson, boligforening eller solcellelav skal have en købsaftale, der er betinget af, at man får del i solcellepuljen. Det betyder, at man skal have en skriftlig aftale med en sælger af solcelleanlæg om, at man køber et solcelleanlæg, hvis man får del i puljen.
Der kan også kun søges om andel i solcellepuljen, hvis der er tale om et nyt anlæg, som endnu ikke er installeret.
De private boligejere kan dog - måske - få en ny chance til efteråret. Men det sker kun, hvis der ikke bliver brugt op i de andre puljer.
»Hvis der er noget, som ikke bliver brugt, bliver det samlet i en fælles pulje. Her kan alle, der ikke fik plads i foråret, så komme med i den fælles pulje. Men det kræver dog, at de allerede i deres første ansøgning gør opmærksom på, at ansøgningen skal gå videre til en eventuelt fælles pulje,« forklarer Louise Rønne Christensen.
Beregninger fra både Energimidt og Nykredit viser, at et privat solcelleanlæg på 6 kW typisk har tjent sig hjem efter 10 år.