Flere investorer vil undgå kul og våben
Efterspørgslen på investeringsfonde med et særligt etisk fokus vokser. De private investorer er sværest at få med om bord. Og Danmark halser efter andre lande.
Flere investeringsforeninger mærker en øget efterspørgsel efter fonde med tydelig etisk etikette. En af dem, Nordea Invest, udbyder de såkaldte Star-fonde. Det er investeringsfonde med virksomheder, der alle præsterer i top på de såkaldte ESG-parametre, miljø, sociale forhold og selskabsledelse.
Sidste år introducerede Nordea to af disse fonde til det danske marked, og inden for det næste år kommer endnu en fond ud til de danske investorer:
»Vi vil gerne være tidligt ude med etiske investeringer, for vi ser, at det er den vej, det går på sigt,« siger Eric Pedersen, direktør for Nordea Invest. Han peger dog på, at Danmark halser efter f.eks. Sverige:
»Efterspørgslen i Danmark er i høj grad drevet af pensionskasser og større institutionelle investorer. Vi mangler stadig at se det store ryk fra de private investorer i Danmark, hvis man sammenligner med Sverige.«
Han vurderer, at svenskerne har investeret mere end fem mia. kr. i én af Star-fondene, hvor danske investorer kun har lagt omkring en halv mia. kr. i en tilsvarende fond på det danske marked.
Også Carnegie Asset Management fortæller om øget efterspørgsel
»Der er en stigende interesse. Men det er primært hos institutionelle kunder og i udlandet. Men når pensionskasser vælger det til, får det jo indirekte betydning for privatkunderne, der har deres penge i kasserne,« siger director for partnere og distributører i Carnegie, Jonas Rasmussen.
Et sted, hvor det ikke kniber med at tiltrække private investorer, er hos den lille andelskasse Merkur. Her har man oplevet en vækst på 60 pct. i kundernes investering i etiske fonde fra 2014 til 2015. Pengene er både placeret i virksomheder og obligationer samt lånt ud til projekter i den tredje verden.
»Vi oplever, at folk er blevet meget mere bevidste om, hvad det er for et samfund, de er med til at forme gennem for eksempel deres pensionsopsparing. Der er stor efterspørgsel på produkter, der ikke kun giver et fair afkast, men også har fokus på, hvordan man opnår afkastet,« siger direktør i Merkur Andelskasse, Lars Pehrson.
Selvom efterspørgslen vokser, udgør fondene stadig en lille del af markedet. Chefanalytiker i analysehuset Morningstar, Nikolaj Holdt Mikkelsen, vurderer, at omkring to pct. af formuen på globalt plan er investeret i produkter, der direkte har en etisk etikette. Men der er kommet større fokus på området:
»Der er mange yngre mennesker, som har fokus på, at de investerer i etiske virksomheder. Samtidig er der flere og flere kapitalforvaltere, som har underskrevet FN’s principper for ansvarlige investeringer,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.