Privatøkonomi

Minister er optimistisk på danske boligejeres vegne

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har fredag formiddag holdt møde med formanden for Basel-komitéen.

Artiklens øverste billede
Troels Lund Poulsen (V) er optimistisk om, at Basel-komitéen har forstået hans budskab om, at man skal tage højde for de unikke danske realkreditlån.

Danmark er ikke i mål, men vi er på vej.

Det var den opfattelse, erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) havde umiddelbart efter, han fredag formiddag i Stockholm havde mødtes med den svenske nationalbankdirektør, Stefan Ingves, der er formand for den magtfulde Basel-komité, som udstikker rammerne for international bankregulering.

Mødet mellem Troels Lund Poulsen og Stefan Ingves var kommet i stand som en direkte udløber af, at Nykredit havde angivet nye regler fra Basel-komitéen som årsag til, at realkreditinstituttet ville hæve sine bidragssatser og gå på børsen.

Troels Lund Poulsen havde derfor bedt om et møde med Stefan Ingves for at finde ud af, hvad der var op og ned i forhold til det kommende nye regelsæt fra Basel-komitéen. Den danske minister var efter mødet fortrøstningsfuld omkring, at internationale reguleringer ikke vil berøre dansk realkredit og dermed potentielt gøre det dyrere at være boligejer i Danmark.

»På mødet med Basel-komitéens formand understregede jeg pointen omkring, at vi i Danmark har et specielt realkreditsystem. I forlængelse af det appellerede jeg til, at man fra komitéens side ikke laver en fælles model, men at man gør plads til særlige nationale forretningsmodeller. Det budskab forstod komitéens formand,« siger erhvervs- og vækstministeren til Finans.

Én ting er at forstå et budskab, noget andet er at imødekomme det. Føler du, at Basel-komitéen kommer til at imødekomme dit forslag?

»Jeg har en god fornemmelse omkring, at formanden for komitéen har forståelse for vores anbefaling og forslag. Han kan ikke love noget, men som formand spiller han naturligvis en vigtig rolle i komitéens beslutninger, og jeg er overbevist om, at han nu har større forståelse for vores model i Danmark,« siger Troels Lund Poulsen.

Danmark sidder i øvrigt ikke med i den magtfulde internationale komité, der med sine retningslinjer forsøger at forebygge nye finanskriser.

Troels Lund Poulsen gik også ind til mødet med Stefan Ingves uafklaret omkring tidshorisonten for Basel-komitéens nye retningslinjer. Den del blev han dog også klogere på.

»I løbet af efteråret kommer komitéen med sine anbefalinger til nye retningslinjer, og derefter skal EU-Kommissionen tage stilling til retningslinjerne. Så der går flere år endnu, inden de nye retningslinjer og reguleringer rammer danskerne. Spørgsmålet er nu bare, hvordan de kommer til at ramme danskerne,« siger han.

Basel-komitéen undsagde i marts Nykredits argument for at hæve sine bidragssatser, da en kommunikationsspecialist fra komitéen sagde, at det endnu ikke er muligt for danske banker at fastslå virkningen af de nye regler, der ifølge komitéen ikke er så radikale, som de er blevet rygtet til at være.

Hvor stor betydning de nye regler får for realkreditinstitutterne, er endnu for tidligt at sige, mener Troels Lund Poulsen.

»På nuværende tidspunkt synes jeg ikke, at man kan konstatere, hvor stort det øgede kapitalkrav til realkreditinstitutterne bliver. Det er min fornemmelse efter dagens møde,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.