Privatøkonomi

Store danske investorer gransker Nordea på baggrund af Panama

Flere store investorer i Danmark har reageret på, at Nordea er dukket op i de såkaldte Panama Papers.

Artiklens øverste billede
Nordeas involvering i de såkaldte Panama Papers har givet banken ridser i lakken. Sagen har også ført til, at flere store investorer har taget de kritiske briller på over for storbanken.

Flere af Danmarks største investorer har indledt en granskning af deres investeringer i storbanken Nordea, efter at bankens navn dukkede op adskillige gange i de såkaldte Panama Papers. Panama-afsløringerne viste, at banken havde hjulpet kunder med at oprette selskaber i skattely, og investorerne undersøger derfor, om Nordeas ageren er i strid med de store investorers etiske og forretningsmæssige regler.  

»Vi synes, at det er helt legitimt at planlægge skat, men vi synes ikke, at det er i orden at unddrage skat. Det er en del af det at være ansvarlig investor, og vi er ikke interesserede i at understøtte noget, som ikke tjener noget formål overhovedet,« siger Michael Nellemann, der er direktør for investeringsafdelingen i PKA.

Også Danmarks største investor, ATP, har rettet et kritisk blik mod Nordea og de konsekvenser, som sagen kan have for ATP's investering i banken.

»Vi har i ATP igangsat en såkaldt fact finding-proces, hvor vi samler oplysninger om selskabet og sagen med henblik på, om der skal foretages justeringer i forhold til investeringen,« siger Stephan Ghisler-Solvang, pressechef i ATP, der forklarer, at ATP sætter gang i en sådan proces, hvis en sag kan få betydning få kursen i det selskab, ATP er investeret i.

I værste fald kan sagen få konsekvenser for de store pengetankes lyst til at investere i Nordea.

»Hvis det ender med, at store institutionelle investorer sælger ud af deres investeringer i Nordea, vil det have en negativ konsekvens for aktiekursen,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Pensionsselskabet Skandia oplyser, at sagen er blevet diskuteret i en etisk komité.

»Vi er på nuværende tidspunkt ikke der, hvor vi siger, at vi ikke vil have investeringer i Nordea, men vi er opmærksomme på denne sag og på, at Nordea har iværksat en intern undersøgelse,« siger Nicolai Nielsen, pressechef i Skandia, med henvisning til, at Nordea har iværksat en intern undersøgelse, som forventes offentliggjort i forbindelse med bankens regnskab for 2. kvartal.

Vi er på nuværende tidspunkt ikke der, hvor vi siger, at vi ikke vil have investeringer i Nordea, men vi er opmærksomme på denne sag.

Nicolai Nielsen, pressechef, Skandia.

Ud over Nordeas interne undersøgelse har myndighederne i både Danmark og Sverige sat undersøgelser i gang af Nordea og andre bankers involvering i sagen.

»Investorerne er ligesom vi interesserede i at få fakta på bordet i forhold til historierne i medierne. Vi fremlægger resultaterne af undersøgelsen senest i forbindelse med 2. kvartalsregnskabet og vil på den baggrund tage alle de nødvendige skridt for at genskabe tilliden til vores omverden,« lyder det i et skriftligt svar fra Martin Kjærsgaard Nielsen, der er pressechef for Nordea i Danmark.

ATP havde ved udgangen af 2015 investeret 71,1 mio. kr. i Nordea-aktien, mens PKA i marts havde for 1,9 mio. kr. i Nordea-aktien.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.