Glem New York og London - her køber verdens rigeste luksusboliger
Antallet af solgte luksushjem i de klassiske metropoler falder. Til gengæld stiger salget i storbyer i New Zealand og Canada.
Det er ikke længere New York, London og Hongkong, der appellerer til verdens rigeste boligkøbere. Efterspørgslen efter luksusboliger for de kræsne købere vokser i stedet mest i Auckland, Toronto, Paris og Sydney.
I 2015 steg det globale salg af boliger til en pris på mere end 1 mio. dollars, 6,6 mio. kr., med 8 pct. Det er en markant fremgang i forhold til 2014, da salget af huse og lejligheder i million dollars klassen faldt med 16 pct. Det viser tal fra Christie's International Real Estate Survey, der følger boligmarkedet i hele verden.
Både på Manhattan i hjertet af New York, i den centrale del af London og i metropolen Hongkong faldt efterspørgslen efter de dyreste boliger i 2015. Det skriver Bloomberg.
Til gengæld blev der solgt 63 pct. flere luksushjem i Auckland, der er New Zealands største by. I den canadiske storby Toronto steg salget af de dyre lejligheder og villaer med 48 pct. Også i Paris steg efterspørgslen med 21 pct.
Boligkøbernes appetit på at købe bolig i de klassiske storbyer er faldet på grund af meget store prisstigninger kombineret med usikkerhed om udviklingen i den globale økonomi.
I London faldt salget af kostbare boliger med 4 pct., mens faldet på Manhattan var på 5 pct. I Dubai blev der solgt 25 pct. færre af den typer boliger, og ifølge Christie's er årsagen de faldende oliepriser
Derfor søger huskøbere og investorer mod and og billigere destinationer, hvor der er plads til prisstigninger. det oplyser Dan Conn, direktør for Christie's International Real Estate, som først og fremmest formidler salg af luksusboliger.
»2015 var et godt år for de undertippede byer. I de seneste år er væksten sket på de traditionelle markeder. Nye søger mange investorer hen, hvor der er større muligheder for et godt afkast,« siger Dan Conn.
I de seneste år er væksten sket på de traditionelle markeder. Nye søger mange investorer hen, hvor der er større muligheder for et godt afkast.
Han tilføjer, at de rige huskøbere ikke flytter til Auckland og Toronto. De investerer stadig i de klassiske metropoler, men de søger muligheder for at score en gevinst i oversete byer.
Christie's undersøgelse omfatter mæglere på 100 luksusmarkeder for boliger i hele verden samt selskabets 250 egne kontorer i det globale netværk.