Nye tal: Flere boligejere vælger sikkerhed og afdrag
Ikke siden 2009 har lån med afdrag fyldt så meget. Danske boligejere bliver stadig mere robuste, viser nye tal fra realkreditbranchen.
Den lave rente og prisstigningerne på realkreditlån med variabel rente og afdragsfrihed får tilsyneladende danske boligejere til at reagere.
Nye tal fra Realkreditrådet og Realkreditforeningen viser, at stadig flere boligejere vælger lån med fast rente, ligesom stadig flere vælger lån med afdrag.
»Det er glædeligt, at andelen af afdragsfrie lån falder, da det afspejler, at boligejerne er fuldt bevidste om, at de har at gøre med afdragsfrie lån – ikke ansvarsfrie,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea.
Fra indførslen i 2003 og et årti frem steg andelen af afdragsfrie lån, men de seneste to år har danskerne igen fået smag for at afdrage deres realkreditgæld. 48,6 pct. afdrager på gælden, hvilket er den højeste andel i næsten syv år, påpeger Nordea.
»Det er en god nyhed. Først og fremmest fordi det styrker den enkelte families økonomi ved at polstre den bedre. Dertil kommer, at de stigende afdrag styrker den finansielle stabilitet i Danmark til glæde for alle danskere,« påpeger Lise Nytoft Bergmann.
Der bliver også stadig flere lån med fast rente. For et år siden var 36,6 pct. af privatkundernes lån sikret med en fast rente. Det tal er siden steget til 38 pct.
»Danske boligejere fortsætter med i højere grad at betale afdrag på realkreditgælden, og med at gøre gælden mindre rentefølsom. Danske boligejere er generelt robuste, og udviklingen betyder ganske enkelt, at boligejerne bliver en tand mere robuste over for rentestigninger og boligprisændringer,« konstaterer Jeppe Borre, seniorøkonom i Nykredit, som mener, at den udvikling skal ses i lyset af, at variabel rente og afdragsfrihed med realkreditsektorens prisstigninger de seneste år er blevet dyrere.
»Samtidig betyder det aktuelle lavrentemiljø, at man kan sikre sin rente på et lavt niveau, mens en stor del af ydelsen går til at afdrage på lånet,« siger Jeppe Borre.
Boligejere med rentetilpasningslån, der skal have ny rente til oktober, har frist i morgen, hvis de vil lægge lånet om. Storbritanniens brexit-afstemning har sendt renterne yderligere ned og bragt det fastforrentede lån til 2 pct. i spil. Det kan forstærke udviklingen væk fra lån med variabel rente, vurderer Nykredit.
»Rentesikring er blevet en spids mere attraktiv. Sidste gang det fastforrentede 2 pct.-lån stod på scenen, sadlede en del boligejere med variabelt forrentede lån om og sikrede renten og nattesøvnen. Det skal vi ikke udelukke igen bliver tilfældet,« siger Jeppe Borre.