Privatøkonomi

Finanstilsynet slår alarm: Vi kan ikke føre tilstrækkeligt tilsyn med det meste af danskernes pensionsopsparing

På meget kort tid har de danske pensionsselskaber og arbejdsmarkedspensioner fået viklet sig ud af pensionsløfterne, så danskerne selv bærer risikoen for mere end halvdelen af den samlede pensionsformue på 2.253 mia. kr. Nu viser det sig, at Finanstilsynet stort set ikke kan kontrollere opsparingerne i markedsrente.

Artiklens øverste billede
Jan Parner har som vicedirektør i Finanstilsynet ansvaret for pensionsområdet. Foto: Carsten Bundgaard

Danskerne bærer i stærkt stigende grad selv hele risikoen for deres alderdom uden sikkerhed for blot at få deres pensionsindbetalinger retur. 53 pct. af pensionsformuen var ved udgangen af 2015 uden garanti eller med nulgaranti. Nye regler betyder samtidig, at Finanstilsynet stort set ikke ikke kan føre tilsyn med opsparingen i markedsrente for at beskytte danskernes pensionsopsparing. Kunderne i markedsrente er mere eller mindre på egen hånd.

»Helt faktuelt må vi konstatere, at bevægelsen over i markedsrente er gået meget stærkt. Og det fører nogle problemstillinger med sig. Først og fremmest kan vi fra i år ikke i samme grad føre tilsyn med, om opsparingen i markedsrente investeres forsvarligt. Det kan vi ikke, fordi selskaberne ikke selv løber nogen risiko, og reguleringen er baseret på dette,« siger vicedirektør Jan Parner, Finanstilsynet.

Finanstilsynet har selv hjulpet processen på vej. Det samme har Folketinget. Rentefaldet gjorde det nemlig svært for pensionssektoren at leve op til de høje renteløfter til kunderne. Derfor investerede sektoren så forsigtigt, at kunderne fik akkurat den forrentning, de var lovet og ikke en krone mere.

 

Men på grund af de danske omvalg, hvor kunder fik værdien af deres garantier med, hvis de flyttede formuen over i markedsrente, er udviklingen i Danmark gået meget hurtigt. I 2010 var blot 19 pct. af pensionsformuen uden garanti eller med nulgaranti.

»Det betyder, at en meget stor del af de penge, som danskerne hver måned betaler ind til pension for at sikre sig tilstrækkelig indtægt som gamle, risikerer at ende som almindelig formueforvaltning uden nogen form for sikkerhed og med begrænset kontrol af investeringerne. Vi forholder os ikke til, om man skal lave det om. Men det er vigtigt, at alle interessenter forstår, at det er sådan, situationen er,« siger Jan Parner.

Professor i finansiering Carsten Tanggaard, Aarhus Unversitet, kalder udviklingen bekymrende.

»Overordnet er det nok godt, at selskaberne slipper ud af truslen mod deres solvens. Vi har ikke glæde af en pensionsforsikring i et selskab, der har stor risiko for at gå nedenom og hjem. Men man giver også afkald på et redskab til disciplinering af selskabernes investeringspolitik. For at være sikker på, at pensionsselskaber og pensionskasser investerer med tilstrækkelig forsigtighed, er det derfor helt afgørende, at Finanstilsynet har hånd i hanke med de enkelte selskaber og pensionskassers investeringspolitik. Og med deres pensionsprognoser,« siger Carsten Tanggaard.

Finanstilsynet vil til efteråret arrangere en konference om privatiseringen af risikoen på pensionsopsparing.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.