Privatøkonomi

Danske investorer får som de eneste tæsk, når investeringsforeningen vokser

Danmark er det eneste europæiske land, hvor kundernes gebyrer ikke falder, når investeringsforeningens formue vokser, men tværtimod stiger. Det viser en opsigtsvækkende ny undersøgelse fra det uafhængige analyseinstitut Morningstar.

Helt usædvanligt er det i Danmark dyrere at eje investeringsbeviser i de store end i de mindre investeringsfonde. Foto: Colourbox. Foto: Colourbox

Danske investeringsforeninger er i en dumpeklasse for sig i Europa. Mens omkostningerne pr. kunde falder i stort set alle andre lande, når investeringsforeningerne vokser, så bliver det dyrere for danske investorer, når der er flere om at betale foreningernes administrationsgebyrer. Det kan være tegn på svag konkurrence, vurderer Morningstar.

»De største foreninger i Danmark er dyrere end de mindre foreninger. For danske investorer kan det omkostningsmæssigt bedre betale sig at placere pengene i en mindre investeringsforening end i en stor. Det er det eneste sted i Europa, det er sådan. Og det kan næsten kun være tegn på manglende konkurrence,« siger chefanalytiker Nikolaj Holdt Mikkelsen, Morningstar.

De store foreninger i Danmark er bankejede, Danske Invest, Nordea Invest og Nykredit Invest. De fem største foreninger sidder på 87 pct. af markedet. Og det danske marked er et af de mest konsoliderede i Europa.

Finanstilsynet har flere gange kritiseret de danske investeringsforeningers ledelse og bestyrelser for ikke at sende de stordriftsfordele, der bør være på at være flere om de samme administrative omkostninger, videre til kunderne, som i hvert fald på papiret er ejerne, men i stedet sende dem videre til banken.

Direktør Anders Klinkby fra brancheorganisationen Investeringsfondsbranchen hæfter sig ved, at de danske foreninger ligger i den billigste halvdel i Europa rent omkostningsmæssigt.

For danske investorer kan det omkostningsmæssigt bedre betale sig at placere pengene i en mindre investeringsforening end i en stor. Det er det eneste sted i Europa, det er sådan.

Nikolaj Holdt Mikkelsen, chefanalytiker Morningstar.

»Men Morningstars tal gør det relevant at overveje, om vi har nogle konkurrencebarrierer herhjemme. Salget af investeringsbeviser er meget koncentreret om bankerne, men med EU's kommende regler om investorbeskyttelse skal rådgiverne til at oplyse om omkostningerne både i pct. og kr., det bør øge konkurrencen. Samtidig betyder den danske lovgivning, som forhindrer danske investeringsforeninger i at konkurrere i udlandet, at billige udenlandske fonde ikke kan konkurrere om frie midler i Danmark. Det håber vi bliver lavet om,« siger Anders Klinkby.

Seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk Troels Holmberg minder om, at investeringsforeningernes bestyrelser har sagt, at de ikke bare kan skifte til en anden bank, hvis de synes den nuværende er for dyr.

»Det er de store danske banker, som bestemmer prisen på investeringsbeviserne. Der er ingen prispres overhovedet. Derfor får forbrugerne ingen glæde af, at formuen vokser. Tværtimod anbringes kunderne der, hvor omkostningerne - og derved indtjeningen til banken er størst.«

Læs også
Top job