Danske aktieanalytikere langt mere positive end udenlandske
Troen på de danske selskaber er langt større blandt hjemlige analytikere end udenlandske. Tætte relationer til selskaberne kan være med til at gøre bankernes anbefalinger positive, vurderer børsmæglerforeningen.
Når analytikerne herhjemme skal vurdere potentialet ved at investere i danske aktieselskaber, er de langt mere positive end deres udenlandske kollegaer. Det viser en gennemgang af 378 analyser af de største danske selskaber, som Finans har fået adgang til via Bloomberg.
Analytikerne giver anbefalingerne køb, hold og sælg. Og her deler analytikerne i Aabenraa, København og Silkeborg væsentligt mere rundhåndet ud af købsanbefalingerne end dem i London, New York og Stockholm. Mens der kun står køb på 41,3 pct. af de internationales anbefalinger, sker det i 57,5 pct. af tilfældene hos de danske analytikere.
Spørgsmålet er så, om de danske analytikere favoriserer danske selskaber. Eller om de udenlandske er for pessimistiske.
»Jeg kan ikke afvise, at danske analytikere har en tættere relation til både direktører og ledelsesgrupper, og at man på den måde bliver partisk. Det er ikke et dansk fænomen. Det sker alle steder. Lokale analytikere kommer tættere på selskaberne, og det kan ikke afvises, at det påvirker deres holdning,« siger Claus Gregersen, der er formand for Børsmæglerforeningen.
Han påpeger dog, at der intet mistænkeligt er ved det, og at det danske analytikerkorps er »meget kompetent og akademisk i tilgangen«.
Jyske Bank er blandt bankerne, der er mest positive i deres analyser af C20-selskaberne, og bankens chefstrateg er meget tilfreds med sin analyseafdeling.
»Vores anbefalinger rangerer højt blandt dem, der har genereret det bedste afkast i år. Som dansk analysehus kommer vi meget tæt på de selskaber, vi følger, qua lokalkendskabet og sproget. Det gør man ikke hos alle udenlandske analysehuse, hvor det danske marked ofte hører til et af de små markeder,« siger Ib Fredslund Madsen
Også når det kommer til analytikernes kursmål, er der forskel. F.eks. er de danske bankers forventninger til Genmabs fremtidige aktiekurs 23 pct. højere end de udenlandske bankers. For Novo Nordisk er de 17 pct. højere, Vestas 9 pct.