Vi klager som aldrig før over vores rejser
Danskerne jagter i stigende grad kompensationer, når de vender hjem fra ferien, men færre får medhold.
Trafikstøj ved hotellet, manglende svømmepøl, dårlig udsigt fra kahytten på krydstogtskibet og forsinkelser på flyrejsen.
Listen over uventede gener på rejsen, der får danskerne til at klage over deres oplevelser, er alenlang, og flere vælger at benytte sig af muligheden for at få kompensation.
Ifølge nye tal fra Pakkerejse-Ankenævnet er der i år sket en stigning på 44 pct. i antallet af klager sammenlignet med samme periode sidste år.
Det kommer ikke bag på Danmarks Rejsebureau Forening, DRF, at klagerne vælter ind. Det skyldes nemlig bl.a. et nyt lovkrav om, at forbrugerne skal oplyses om klageinstanserne, når de køber deres rejser.
»Vi mener, at det er effekten af dette tiltag, som nu for alvor slår igennem. Vi så selvfølgelig helst, at der slet ikke var nogen klager, men samtidig er det vigtigt for os, at danskerne kender deres rettigheder og benytter deres ret til at klage, når det er berettiget,« siger Lars Thykier, direktør i DRF, i en pressemeddelelse.
Ankenævnets årsopgørelse viser dog samtidig, at færre danskere får medhold i deres krav.
Mens 34 pct. af klagerne fik medhold i 2014, gjaldt det 21 pct. i 2015.
»Klagepunkter kan opstå rigtig mange steder, og danskerne har heldigvis store forventninger til deres rejser, som bureauerne gør deres bedste for at leve op til. Vi ser dog også en stigning i kategorien af sager, hvor rejsende har en idé om, at de kan reklamere over hvad som helst på ferien og få en klækkelig kompensation ved hjemkomsten,« siger Lars Thykier.
På ankenævnets hjemmeside kan man læse et udvalg af klager og kendelser. Her kan man bl.a. læse, at en dansker i fjor fik delvist medhold i en klage over en »usædvanlig stor forekomst af søgræs« på hotellets strand, der ellers skulle være velegnet til snorkling.
En anden dansker fik i 2016 medhold, da denne havde købt en såkaldt koncertrejse til Italien med en indbygget Andrea Bocelli-koncert. Klagen gik på, at koncerten i virkeligheden viste sig at være en opera med Andrea Bocelli på rollelisten.
For at sikre sig bedst muligt opfordrer til Lars Thykier, at man som forbruger læser rejsebetingelserne og udbudsmaterialet ordentligt, inden man sætter sig i flysædet.
Samtidig minder han om, at man er bedre stillet, hvis man køber sin rejse hos bureauer, der er etableret i Danmark. Pakkerejse-Ankenævnet og Rejsegarantifonden kan nemlig ikke hjælpe, hvis man handler hos et udenlandsk bureau.
»Og selvom Forbruger Europa gør et stort arbejde for at formidle en klagesag videre til den rette, er det typisk meget svært at få den kompensation, man eventuelt er berettiget til,« siger Lars Thykier.