Privatøkonomi

Her er dine muligheder, når afdragsfriheden udløber

Antallet af boligejere med afdragsfrie lån falder. Men hvad gør man, når afdragsfriheden udløber?

Mange boligejere skal nu og i de kommende år tage stilling til, om de vil betale afdrag eller ej. Foto: Christian Sølbeck Klindt Foto: Christian Klindt Sølbeck

Mange tror, det er slut med afdragsfriheden efter 10 år, men det behøver det ikke være. I visse tilfælde giver det faktisk mening at forlænge perioden yderligere, men i andre tilfælde gælder det om at lade være.

Inden man træffer beslutningen, er det vigtigt at tænke sig ekstra godt om. For en beslutning handler ikke kun om boligøkonomi, men om den samlede økonomi - ikke mindst pensionsopsparing og anden formue.

Her følger 10 gode råd til, hvilke overvejelser man skal gøre sig, og hvordan man undgår at falde i fælden. Rådene er udarbejdet af Realkredit Danmark for Finans.

 1. Helt grundlæggende: Vil du gerne til at afdrage på realkreditlånet, eller ønsker du at fortsætte med afdragsfriheden?
 2. Hvor stor er gælden og samlede opsparing, og hvad er dine ønsker for pensionisttilværelsen?
 3. Hvis ikke du har den store opsparing, kan det være en god ide, at få sparet flere penge sammen – og det kan være via øget opsparing i mursten og dermed fravalg af afdragsfrihed.
 4. Har du omvendt en vis portion anden og dyrere gæld ved siden af realkreditlånet, kan det give god mening at udnytte afdragsfriheden til at få sat turbo på nedbetalingen af denne.
 5. Hvis ikke du har gæld ved siden af, men stor opsparing i mursten og i dine pensionsordninger, kan en forlængelse af afdragsfriheden give god mening.
 6. Hvis du ønsker at afdrage – hvor hurtigt skal det så ske – over den resterende periode på realkreditlånet eller alternativt omlægge sit eksisterende lån og afdrage på et nyt lån over 30 år?
 7. Du kan overveje at dele lånet op i to – d.v.s. bevare noget afdragsfrit og afdrage på den anden del? Her kan du i princippet selv skrue op og ned for ydelsen, så ydelsen lander et sted mellem et rent afdragsfrit lån eller et lån, hvor der afdrages på det hele.
 8. Hvis du ønsker at fortsætte med afdragsfriheden, skal du i første omgang sikre sig, at der er mulighed for at forlænge sin afdragsfrie periode. Det kræver som udgangspunkt, at der er en belåningsgrad på realkreditlånet i boligen på under 80 pct. af boligens værdi – og at du rent kreditmæssigt kan betale et fast forrentet lån med afdrag.
 9. Hvis det kan blive en udfordring at forlænge sin afdragsfrie periode, er det vigtigt at få set sin økonomi igennem og vurdere råderummet i forhold til fremtidige afdragsbetalinger. Jo hurtigere man får et overblik, desto flere muligheder har man til sin rådighed i forhold til at klare sig igennem udløb af 10-års afdragsfrihed.
 10. Inden beslutningen tages, er det en rigtig god idé at få en snak med sin bankrådgiver og få set på de forskellige løsningsmuligheder.
Læs også