Privatøkonomi

Sådan sælger du lejligheden til de dovne forældre

Ét specielt rum kan være nøglen til et hurtigt salg.

Lyse og enkle skabslåger i køkkenet kan være genvejen til et hurtigere salg af lejligheden.  PR-foto.

Ivrige forældre har domineret ejerlejlighedsmarkedet i de store byer i flere år. Men hvis man skal tiltrække forældrene som købere, skal der ikke være for meget arbejde forbundet med at overtage den. De er nemlig blevet dovne, mener man i ejendomsmæglerkæden Home.

»Forældre, der køber en lejlighed til deres søn eller datter, betaler som regel hellere lidt mere for, at lejligheden er i orden og klar til at flytte ind i, så de ikke selv skal gøre noget,« forklarer Pernille Lyngsø, der er salgschef for Home i Aarhus Nord.

Og ét rum er specielt vigtigt, fastslår Homes relationschef, Mads Ellegaard. Det er køkkenet.

»Køkkenet er et meget vigtigt rum for køberne, når de skal beslutte, om de vil købe den ene eller den anden lejlighed. En lejlighed med et nyt køkken kan bære en højere udbudspris end en med et ældre køkken,« fastslår Mads Ellegaard.

Så meget koster et nyt køkken:

Så meget koster et køkken til en mindre lejlighed:

  • Ikea: Method/Voxtorp, hvid grebsløs, køkken inkl. laminat-bordplade og vask: 15.196 kr.
  • Invita: Grebsløs Urban-serie: Køkken inkl. 4 overskabe med egetræsbordplade og underlimet vask, ca. 33.000 kr. Køkken inkl. 4 overskabe med laminat bordplade og underlimet vask, ca. 25.500 kr.
  • Svane: Supreme-serie, inklusive laminatbordplade og vask 23.464 kr.

Alle priser er uden blandingsbatteri og hårde hvidevarer.

Et nyt køkken kan trække udbudsprisen mellem 50.000 og 100.000 kr. op, lyder vurderingen. Det kan være en god forretning, fordi den benhårde konkurrence blandt køkkensælgerne betyder, at priserne er stået stille i fem år. Den bedste investering for sælgeren er det naturligvis, hvis han eller andre bekendte selv kan sætte køkkenet op og dermed spare udgifter til håndværkere.

Og der er ingen grund til at investere i dyre køkkener nærmest tværtimod, lyder det fra Homes mæglere.

»Min anbefaling er, at det man laver køkkenet så billigt som muligt forstået på den måde, at et Ikea-køkken sælger lige så godt som et dyrere køkken. Det afgørende er valget af elementer, bordplade. m.v. Så stilrent og lyst som muligt - gerne hvidt hvad angår elementer,« siger Pernille Lyngsø.

Ifølge Home er et nyt køkken en sikker investering i byer som København og Aarhus, men i andre byer skal man se sig godt for, advarer Mathias Hald Østergaard fra Home i Aalborg.

»Regnestykket kan let tippe til den forkerte side, hvis man udelukkende ser på det økonomiske aspekt - altså om det giver overskud. Men der er ingen tvivl om, at et nyt køkken bringer ens lejlighed længere frem hos køberne og måske kan medvirke til et hurtigere salg,« konstaterer Home-mægleren.

Et køkken til en mindre lejlighed kan fås fra ca. 15.000 kr. til 33.000 kr. Det er uden montering, hårde hvidevarer, vask og blandingsbatteri.

Læs også