Privatøkonomi

Her er de tidlige forårstegn på boligmarkedet

2017 er startet godt for boligsælgerne.

Lysten til både at se og handle boliger er steget i årets første måneder. Foto: Mikkel Tariq Khan Foto: Mikkel Tariq Khan

Boligmarkedet har taget forskud på foråret. To af landets største ejendomsmæglerkæder kan i hvert fald melde om fremgang på to vitale fronter:

  • Antallet af fremvisninger.
  • Antal salg.

Home offentliggør mandag sin nye fremvisningsstatistik, og den viser, at der har været 2,5 pct. flere fremvisninger af parcelhuse de seneste tre måneder og hele 11,4 pct. flere fremvisninger af ejerlejligheder.

Sådan har antallet af fremvisninger udviklet sig:

  Vækst de seneste tre måneder Vækst det seneste år
Parcelhuse 2,5 pct. 2,7 pct.
Lejligheder 11,4 pct. 0,4 pct.

Antallet af fremvisninger og senere salg hænger historisk ganske nøje sammen.

Dermed ligger fremvisninger af lejligheder lidt over gennemsnittet af, hvad de har befundet sig på siden 2009, mens aktiviteten på villamarkedet er et stykke over det gennemsnitlige niveau i samme periode.

Hos EDC mener man, at salget af enheder nu er så stor, at der er lagt i kakkelovnen til et rigtig godt 2017, som EDCs kommunikationschef Jan Nordmann udtrykker det.

Der sælges flere boliger
Udviklingen i salget hos EDC i januar og februar 2017 i forhold til samme periode året før:
  • Hovedstaden + 9 pct.
  • Sjælland + 25 pct.
  • Fyn + 9 pct.
  • Sønderjylland + 9 pct.
  • Østjylland + 14 pct.
  • Vestjylland + 12 pct.
  • Nordjylland + 16 pct.
  • I alt + 13 pct.

»Fortsætter det sådan resten af året, ender vi med det bedste år siden ”all time high” som var i 2005. Fremgangen er ikke længere trukket alene af hovedstadsområdet, der allerede i flere år har haft et ganske hedt marked, men nu af hele landet,« konstaterer Jan Nordmann.

Priserne på både parcelhuse og ejerlejligheder har sat sig i flere perioder, men priserne er ikke så afgørende her og nu. Set ud fra et samfundsmæssigt perspektiv er det sundere, at der sælges boliger over hele landet frem for massive prisstigninger i udvalgte områder.

Og der er sammenhæng mellem salg og prisudvikling. Øget salg giver højere priser på et tidspunkt. Når der på trods af det ind imellem ses modsatrettet udvikling, skyldes det andre faktorer.

»Renten er af afgørende betydning for boligpriserne, ligesom planer om ændret beskatning af boligen kan lægge låg på priserne i et ellers opadgående marked,« mener Jan Nordmann.

Salgstallene for årets første måneder tyder dog ikke på, at vi i 2017 kommer til at se nævneværdige prisfald på boliger – tværtimod, mener han. EDC forventer stabile priser i de dyreste områder omkring København og Aarhus og let stigende priser i de større byer udenfor hovedstadsområdet.

Læs også