Privatøkonomi
0

Ejendomsmægler: »Vi er på niveau med årene inden finanskrisen«

Andelen af boliger, der bliver solgt inden for 30 dage, er blevet tredoblet siden 2010, viser tal fra Nybolig.

Det går så hurtigt på boligmarkedet, at næsten 30 pct. af boligerne, som er til salg hos Nybolig, bliver solgt inden for 30 dage. Foto: Per Folkver.

Der er kommet så meget gang i boligmarkedet, at man som køber skal være klar til at rykke hurtigt.

Andelen af hurtige handler er steget markant. I 2010 var det kun 9,61 pct. af boligerne, som blev solgt inden for 30 dage, men de seneste 12 måneder har tallet ligget på 28,96 pct.

Med andre ord er der altså sket en tredobling af de hurtige handler, viser tal fra ejendomsmæglerkæderne Nybolig og Estate, som til sammen sidder på 23 pct. af markedet. Nogle steder i landet går det nu så hurtigt, at man skal tilbage til de vilde år inden finanskrisen for at finde noget tilsvarende.

»Vi er på niveau med årene inden finanskrisen. Det er ikke sket fra den ene dag til den anden, men der har været tale om en bedring hvert eneste år siden 2009, hvor det så helt sort ud,« siger Johan Nairn, der er indehaver af Nybolig Bruuns Bro Lejligheder i Aarhus.

I Aarhus er der i øjeblikket gang i noget, der minder om et byggeboom, men det har altså ikke gjort det sværere at få solgt »brugte boliger«.

»Det er tankevækkende. Da der begyndte at blive bygget en masse nyt, spurgte nogle til, hvad der så ville ske med de brugte boliger. Men de er stadig attraktive,« siger Johan Nairn.

De seneste 12 måneder har andelen af boliger, som bliver solgt inden for 30 dage i Aarhus, ligget på 41,56 pct., viser tal fra Nybolig. Det er en højere andel end i København, Odense og Aalborg.

I 2010 lå andelen af boliger, som blev solgt inden for 30 dage i Københavns Kommune, på 14,71 pct. Andelen er i dag steget til 39,06 pct., viser tal fra Nybolig. Det mærker Thomas Boye Jensen, der er indehaver af Nybolig Østerbro og Nybolig Hellerup.

»Som jeg husker det, går det i øjeblikket lige så hurtigt som i 2005 og 2006. Men det kommer også an på, hvilke emner der er tale om og prisen spiller også ind. Der bliver stadig handlet om prisen,« siger Thomas Boye Jensen, der peger på, at boligmarkedet på trods af det høje tempo er markant sundere end i 00'erne.

»Det er et bedre marked i dag. Det gik virkelig stærkt i 00'erne, og folk købte for at sælge igen. I bagklogskabens lys kan man se, at de gjorde det for at tjene på det. Det ser jeg ikke i dag, for der er tale om reelle køb,« siger Thomas Boye Jensen.

Den samme melding kommer fra Johan Nairn i Aarhus.

»Det var helt galimatias dengang. I dag er bankerne tilpas forsigtige med at låne ud, så det er et anderledes sundt marked,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også