Privatøkonomi

Kendte erhvervsfolk vil gøre danskernes boliglån billigere

Ny udbyder skal gøre danskernes boliglån billigere. Bag selskabet står Morten Lund og Helle Thorning-Schmidt.

Morten Lund, iværksætter og tidligere medstifter af skype. Foto: Finn Frandsen

Serieiværksætteren Morten Lund, der tjente stort på Skype, vil med en ny udbyder af boliglån på det danske marked give realkreditinstitutterne konkurrence. Det skriver TV2 Business og Berlingske Business.

Morten Lund kalder den nye digitale platform for boliglån for 1797. Det er det årstal, hvor Danmarks første realkreditinstitut blev etableret.

Idéen er at lade boligejerne låne af deres egne pensionsmilliarder. 1797 skal være bindeled mellem pensionskasser og forsikringsselskaber og boligejerne, lyder det i Berlingske og TV2.

Der er et hul i markedet, fordi realkreditinstitutternes forhøjelse af bidragssatserne har gjort dem upopulære blandt kunderne, mener Morten Lund.

- Lige nu handler du som boligejer med dit realkreditinstitut, som for tiden har nogle ret heftige bidragssatser. Men nedenunder sender de det videre til pensionskasserne, som køber de obligationer, der er grundlaget for lånene.

- Lad os da bare gå uden om institutterne, der er ejet af bankerne, og gå direkte til pensionskasserne, siger Morten Lund til Berlingske Business.

Med i bestyrelsen for projektet er tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, Peter Kubicki, tidligere SEB-direktør og Michael Jackson, tidligere driftsdirektør for Skype og nuværende bestyrelsesmedlem i forsikringskæmpen AXA.

Berlingske har talt med flere pensionsselskaber, som forholder sig afventende.

- Vi har sat pris på kvaliteten i realkreditsystemet. Derfor vil et nyt produkt skulle vise sit værd. Vi kommer ikke til at være de første, der investerer, men selvfølgelig kigger vi på det, siger Benny Buchardt Andersen, direktør i PenSam.

Morten Lunds målsætning er fem procent af det danske marked inden for fem år. I starten går selskabet efter lånere i Storkøbenhavn og refinansiering af eksisterende lån på op til 60 procent af boligens værdi.

Planen er at yde boliglån med gebyrer, der er mellem 30 og 40 procent billigere end de eksisterende på markedet.

FINANS giver dig overblik
Erhvervslivet og verden er i forandring i disse dage, hvilket har betydet store omvæltninger og en stor strøm af nyheder. Vi udvælger hver dag de væsentligste erhvervsnyheder og samler dem i vores nyhedsbreve.
Tilmeld dig her
BRANCHENYT
Læs også