Privatøkonomi

Titusindvis af boligejere tjener trecifret millionbeløb på huslånet

Den negative boligrente har bidt sig fast herhjemme i et omfang, der er kommet bag på landets realkreditsektor. 10 pct. af udlånene har nu negativ rente, og alene Nykredit sender 150 mio. kr. tilbage til sine kunder i år.

Overraskende mange boligejere får penge tilbage for at låne. Foto: Jens Dresling

Danske boligejere får nu millioner af kroner tilbage for at låne penge til huskøbet. I Nykredit alene sendes der i år 150 mio. kr. tilbage til kunderne i form af negativ rente.

Dermed har ca. 10 pct. af alle boligudlån i realkreditsektoren til private og erhverv nu negativ rente. Det svarer til ca. 250 mia. kr.

»Det er ikke længere kun for de få udvalgte – men faktisk for en pæn portion af boligejerne,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

De negative renter forsvinder ikke lige med det samme. Selv boligkunder med F3-lån får penge retur. Et F3-lån i BRFkredit giver således en rente på minus 0,22 pct. de næste tre år.

Negativ rente

Siden 2015 har der været negativ rente på flere boliglån.

Et af dem er det nyeste boliglån med halvårlig rentetilpasning. Lånet har navne som F-kort, FlexKort og Kort Rente.

Flekslån fra F1 til F3 har også negativ rente. Hos BRFkredit er renten på F4 oven i købet også negativ.

Når renten går i minus, får boligejerne penge tilbage.

  1. Det sker på to måder:
  2. Den negative rente modregnes i bidraget.

Renten omregnes til et ekstraordinært afdrag. Det betyder, at selv boligejere med afdragsfrie lån kommer til at afdrage på deres lån.

Køberne af obligationerne betaler reelt for at låne penge ud. Men den rente, de betaler på eksempelvis et flekslån er typisk lavere end den rente, de skal betale i banken.

Det vil groft sagt sige, at BRFkredit returnerer 2.200 kr. til låntager for hver lånte million - i tre år.

Det er svært at få et nøjagtigt tal for, hvor mange lån der præcist har negativ rente. Det skyldes de mange forskellige låntyper.

Der er flere forskellige måder at sende pengene tilbage på. Hos Nykredit får kunder med F1- og F3-lån en lavere ydelse. Den negative rente modregnes i bidraget. På F-kort og Ciborlån får kunderne glæde af den negative rente i form af et øget afdrag svarende til den negative rente – også for et afdragsfrit lån. Hos BRFkredit sender man konsekvent pengene tilbage som et ekstraordinært afdrag.

»Vi stiftede for første gang bekendtskab med en negativ rente på realkreditlån tilbage 2015, og negative renter har ikke vist sig som en døgnflue. Siden 2015 har flere F-kort-lån, Ciborlån, F1, F2 og enkelte F3’er også meldt sig ind i klubben med negative renter,« konstaterer seniorøkonom i Nykredit Jeppe Borre, der ikke lægger skjul på, at man i Nykredit er overrasket over, at der fortsat er negative renter.

»De negative renter forsvinder næppe over natten, men de korte renter vil langsomt begynde at kravle op inden for de kommende år, hvor øjnene ikke mindst er rettet mod Den Europæiske Centralbank (ECB),« siger Jeppe Borre.

Forventningen er dog, at ECB først rører ved renterne i 2019.

Læs også
Top job