Privatøkonomi

Danmarkshistoriens billigste boliglån lukker snart

Mange har benyttet sig af muligheden for at få et 1,5 pct. lån.

Foto: Søren Schnoor.

Det er snart sidste udkald, hvis man vil udnytte Danmarkshistoriens billigste 30-årige realkreditlån med fast rente. Renten på lånet er blot 1,5 pct.

Den 1. september skal obligationerne bag de eksisterende boliglån udskiftes med nye. Det sker automatisk hvert tredje år, og det betyder, at de nuværende serier med udløb i 2047 erstattes af nye med udløb i 2050. De nye obligationer vil få en kurs, der ligger ca. 1,5 point under kursen på de eksisterende.

Dermed vil det ikke give mening at udstede nye 1,5 pct. obligationer, for som det ser ud nu, vil kursen blive omkring 92,5.

Kursen på de eksisterende obligationer har de seneste uger igen rundet 94 og er dermed attraktiv ikke mindst for boligejere, der forventer, at renten stiger. 1,5 pct. lånet er ekstremt kursfølsomt, og ved en rentestigning på blot 1 pct. point, vil kursen falde omkring 9 point. Så har man et lån på 1 mio. kr., vil det betyde, at restgælden falder ca. 90.000 kr.

Tommelfingerreglen er ellers, at man først skal vælge et fast forrentet realkreditlån, når kursen har rundet 95. Men den store kursfølsomhed på 1,5 pct. obligationen betyder, at man ikke nødvendigvis behøver at føle sig bundet af den regel. Lånet har da også fået en ganske stor popularitet. I Realkredit Danmark alene har man udbetalt 1,5 pct. lån for ca. 12,5 mia. kr.

I alt er der udstedt lån for 36,6 mia. kr. i sektoren. De fordeler sig sådan:

Institut Udstedelse i mia. kr.
Realkredit Danmark 12,6
BRFkredit 12,3
Nykredit 11,7
Nordea Kredit 0
DLR 0

Selv om der altså er blevet udstedt lån for et ganske pænt mia. beløb i 1,5 pct.-serien, så blegner det noget i sammenligning med 2 pct. lånet. Her er der blevet udstedt lån for mere end 165 mia. kr.

»Der er rigtig nok en ganske fornuftig kurs på det fast forrentede 30-årige 1,5 pct.-lån. Skal vi udbetale lånet her og nu, er kursen i omegnen af 94,3. Da der i forvejen er en fornuftig likviditet i serien, kan det være et rigtig godt alternativ til de boligejere, som ønsker et 30-årigt fast forrentet lån med afdrag, og som ikke bekymrer sig om kurstabet ved optagelse af lånet,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Langt de fleste boligejere sværger dog til 2 pct.-lånet, som også er kommet op i en rigtig god kurs i omegnen af 98,5.

»Beholder man lånet over en 30-årig periode er 1,5 pct.-lånet en smule billigere end 2 pct.-lånet – uden der dog er den helt store forskel,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

BRANCHENYT
Læs også