Privatøkonomi
0

10 gode råd om forældrekøb - og lige så mange advarsler

Både forældre og barnet bør tænke sig godt om inden et forældrekøb.

Det er ikke kun forældrene, der skal involveres i et forældrekøb. Det er også vigtigt, at børnene er med i hele processen. Foto: Nybolig

Et forældrekøb bør ikke betragtes som en investering, men som en hjælp til barnet under studietiden. Sådan lyder rådet fra Realkredit Danmark i den årlige analyse over forældrekøb.

Specielt de voldsomme prisstigninger de senere år betyder, at der er grund til at tænke sig om trods den rekordlave rente.

  1. Forældrekøb bør ikke ses som en investering i kroner og øre – det skal først og fremmest foretages, fordi man gerne vil hjælpe sit barn, og dermed er udgangspunktet nytteværdien for familien. Hvis man ønsker at investere sine penge, er der bedre måder at gøre dette på. 
  2. Få snakket grundigt igennem om forældrekøb er den rigtige løsning for jer som forældre, og om I er villige til at give afkald på en del af jeres privatøkonomiske råderum. Og tænk også scenariet igennem, hvordan I vil have det, hvis forældrekøbet i sidste ende giver et økonomisk tab, men at jeres barn trods alt fik en bedre studietid.  
  3. Forældrekøb er ikke den eneste måde at hjælpe sit barn på i studietilværelsen – det kan i stedet være via eksempelvis tilskud til studiebøger eller husleje via eksempelvis en skattefri gave. En far og en mor kan hver maksimalt give deres barn en gave på op til 62.900 kr. om året (2017-niveau), uden det bliver beskattet. 
  4. Forældrekøb er en langsigtet investering - minimum fem år. Vær sikker på, at barnet har forståelse for det. Lav endvidere aftaler omkring, hvad man kan forvente af vedligeholdelse og pleje af lejligheden. Derved mindsker man risikoen for, at når lejligheden engang skal sælges, at den er blevet misligholdt til skade for markedsværdien.
  5. Tænk på hvorvidt lejligheden kan blive mere langsigtsholdbar, og man derved kan mindske udgifterne forbundet med køb og salg af bolig. Er lejligheden stor nok til, at en evt. kæreste kan flytte ind? Har man lyst til at blive boende, når man får job med en efterfølgende pæn lønstigning i forhold til SU-indkomst? Kan man selv som forældre få glæde af lejligheden til seniortilværelsen? Kan lillebror/lillesøster få gavn af lejligheden? 
  6. Vær sikker på, at udlejning er tilladt i henhold til ejerforeningens vedtægter. 
  7. Få rådgivning i forhold til skatteordninger i relation til forældrekøbet. Den mest benyttede skatteordning er virksomhedsordningen, men for nogle kan den såkaldte kapitalafkastordning bedre betale sig.  
  8. Få rådgivning omkring den ”rette” markedsleje til huslejeposten. Få herefter lavet en lejekontrakt, der sikrer, at barnet kan opnå boligsikring. I relation til boligsikring skal man være opmærksom på de indkomstgrænser, der er afgørende for, at man kan modtage ydelsen.  
  9. Tænk nærmere over din renterisiko ved finansiering af køb, hvor du også inddrager din finansiering i eksisterende bolig. Det gælder både i forhold til likviditeten og sikring af friværdi. 
  10. Vær opmærksom på, at der er såkaldt asymmetri i beskatningen ved salg af lejligheden. Du bliver beskattet af evt. gevinst, men du får ikke fradrag ved formuetab. Man har i øvrigt mulighed for at sælge lejligheden videre til sit barn til 15 pct. under den offentlige ejendomsvurdering. Bemærk dog, at lejligheden skal have en vurdering som en fri lejlighed og ikke som udlejet, hvor værdien typisk er lavere. Det kan derfor kræve, at man opsiger lejemålet og herefter får en ekstraordinær ejendomsvurdering hos Skat.
BRANCHENYT
Læs også