Privatøkonomi

Danskerne er langt fra færdige med at købe boliger

Priserne er på boligmarkedet er steget, men det har langt fra afskrækket danskerne fra at lede efter en ny bolig.

Foto: Ole Lind

Ønsket om at købe bolig er langt fra blevet kvalt af de stigende priser på boligmarkedet. En større del af danskerne går nemlig rundt med planer om at købe. Det viser den anden udgave af det køberbarometer, som ejendomsmæglerkæden Home laver i samarbejde med analyseinstituttet Yougov.

»De seneste års markante prisstigninger betyder stigende friværdier hos mange, der allerede har foden inden for på boligmarkedet. Det giver mod på og råd til at flytte til en anden bolig,« siger Mads Ellegaard, relationschef i Home.

På landsplan er det 13 pct. af de adspurgte i undersøgelsen, som har planer om at købe bolig inden for de kommende seks måneder, viser boligbarometeret. Det flugter med resultatet fra det første køberbarometer, som Home og Yougov udgav i april.

Undersøgelsens resultater er blevet offentliggjort, efter at tal fra Danmarks Statistik i sidste uge fik alarmklokkerne blandt nogle økonomer til at lyse rødt. Priserne på ejerlejligheder steg med hele 3,2 pct. i april, viste tallene. Dermed ligger de nominelle priser nu 16 pct. over den tidligere top, der blev nået i 00'erne, hvor det sydede og boblede på boligmarkedet.

Samtidig viste tallene, at priserne på enfamiliehuse aldrig tidligere i historien har været så høje. Under den tidligere top, der blev nået i maj 2007, kostede et gennemsnitligt hus på 140 kvm. 1.900.000 kr., mens det samme hus i dag koster 1.904.000 kr., viste beregninger fra Nordea Kredit.

Undersøgelsen fra Home og Yougov viser, at det ikke er i alle dele af landet, at danskerne er lige opsat på at købe bolig. Mens det er 16 pct. af de adspurgte i Region Hovedstaden, som har planer om at købe en bolig i løbet af de kommende seks måneder, ligger tallet i Region Sjælland på 9 pct.

»Mange boligejere i Region Sjælland lider stadig under finanskrisens efterdønninger med boligværdier, der ligger lavere, end hvad de har købt boligen til, og det lægger en dæmper på flytteplaner og –muligheder,« forklarer Mads Ellegaard fra Home.

Boligejerne på Sjælland kan dog på lidt længere sigt glæde sig over, at mange i København har planer om at købe bolig, lyder det fra Home.

»Den store efterspørgsel især i Storkøbenhavn er begyndt at brede sig ud på Sjælland, da priserne i København og omegnskommunerne efterhånden er så høje, at flere boligkøbere søger ud fra hovedstaden til kommuner på Sjælland, hvor det er billigere at købe hus,« siger Mads Ellegaard.

BRANCHENYT
Læs også