Privatøkonomi
BREAKING
0

Køberne har fået færre boliger at vælge imellem - sælgerne sætter priserne op

Det seneste år er antallet af udbudte boliger i Danmark faldet med næsten 5.000, og samtidig er priserne steget.

Der er kommet færre til salg-skilte på boligmarkedet det seneste år.

Boligmarkedet fortsætter med at komme i bedre og bedre form. Det har resulteret i, at der er kommet længere mellem til salg-skiltene på boligmarkedet, og samtidig har sælgerne sat priserne et nøk i vejret.

Det viser den såkaldte boligudbudsstatistik, som brancheforeningen Finans Danmark offentliggør hver måned.

I juli var 36.544 huse til salg, og den gennemsnitlige udbudspris for et hus på 140 kvadratmeter lå på ca. 2,2 mio. kr. Til sammenligning var der i juli 2016 2.600 flere huse til salg, og samtidig var udbudsprisen ca. 75.000 kr. lavere.

»Opsvinget på boligmarkedet er nu bredt forankret, og der bliver solgt flere huse i alle danske landsdele. Det betyder, at familier på boligjagt har færre boliger at vælge imellem. Samtidig er både salgs- og udbudspriser højere end for et år siden, så de fleste skal også have flere penge op af lommen end tidligere,« lyder det fra Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Ser man på det samlede boligmarked var der i alt 55.089 boliger til salg, hvilket svarer til et fald på 4.866 det seneste år. I Nykredit hæfter man sig ved, at udbuddet er faldet tre måneder i træk, og at det kun er sket én gang tidligere i statistikkens historie.

»Det lavere udbud er en sand solstrålehistorie, da det er et udtryk for, at handelsaktiviteten mere end opvejer de mange til salg-skilte, som danskerne normalt hamrer i jorden på denne tid af året. Udviklingen skal ses i lyset af den spirende optimisme, der ses både på boligmarkedet og i dansk økonomi. Den spirende optimisme ses desuden i udbudspriserne, der over det seneste år for parcel- og rækkehuse er steget med 3,6 pct. Det dækker over fremgang i samtlige landsdele,« skriver Jacob Isaksen, boligmarkedsanalytiker i Nykredit, i en kommentar.

Selv om tallet er faldet siden 2011, hvor det toppede, er det dog fortsat langt højere end i tiden inden finanskrisen.

»Boligudbuddet er faldet med 23 pct. siden toppen i juli 2011. Der er dog stadig næsten dobbelt så mange boliger til salg som i februar 2006, hvor det samlede udbud kun bestod af godt 28.000 boliger. På den baggrund må man konkludere, at selv om antallet af til-salg skilte allerede er blevet reduceret ganske pænt de seneste seks år, så er der tale om en udvikling med mange små skridt snarere end store hurtigere hop,« skriver Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar.

BRANCHENYT
Læs også