Privatøkonomi
BREAKING
0

Optimismen har grebet sommerhusmarkedet - nu går sælgerne efter guldet

Selv om der kun har været marginale prisstigninger på markedet for sommerhuse, har sælgerne nu banket til priserne.

Fra politisk side er der blevet indført tiltag, der har været med til at stimulere sommerhusmarkedet. Foto: Ernst Van Norde.

Sælgerne på sommerhusmarkedet har skruet op for optimismen. Siden nytår er udbudsprisen for sommerhuse således steget med 5,8 pct., viser den såkaldte boligmarkedsstatistik, som brancheorganisationen Finans Danmark offentliggør hver måned.

»Sommerhussælgerne lugter guld. Det er ganske meget, når man tager i betragtning, at sommerhuspriserne hidtil kun er steget ganske behersket,« skriver Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar til tallene.

Hun peger på, at udbudspriserne kan tolkes som en rettesnor for, hvad sælgerne og mæglerne har af forventninger til prisudviklingen i den kommende tid. Stigningen i udbudspriserne skal ses i lyset af, at de reelle priser kun er steget med 0,5 pct. på landsplan siden 1. kvartal 2016.

På dette tidspunkt ramte priserne på markedet for sommerhuse bunden. Dengang kostede et gennemsnitligt sommerhus på 80 m2 1.062.000 kr., og den begrænsede prisstigning siden da betyder, at prisen nu ligger på 1.068.000 kr.

Årsagerne til optimismen kan være, at der er sket to store ændringer på markedet for sommerhuse. Landets pensionister fik tidligere på året lov til at bruge deres sommerhus som helårsbolig efter et års ejerskab mod tidligere otte års ejerskab. Derudover er lånegrænsen for realkreditlån blevet hævet fra 60 til 75 pct.

»Den megen debat og de mange positive formuleringer om sommerhusmarkedet har formentlig gjort sælgere og ejendomsmæglere mere optimistiske. Derfor er det helt forståeligt, at sælgerne hæver prisen. Mere tvivlsomt er det, om køberne er villig til at gå med på legen. Der er stadig rigtig mange sommerhuse til salg, og overordnet set er det i langt de fleste områder stadig købers marked. Det er normalt ikke noget, der presser priserne op,« noterer Lise Nytoft Bergmann.

Ser man på udbudspriserne det seneste år, er de steget med 4 pct., hvilket er den største stigning på denne side af finanskrisen. Det viser, at optimismen er vendt tilbage til sommerhusmarkedet, som i flere år efter finanskrisen lån underdrejet.

»Foruden de politiske tiltag, gavner den generelle økonomiske udvikling også efterspørgslen efter sommerhuse. Sommerhuse er i højere grad et luksusgode og efterspørgslen efter denne ejendomsform afhænger mere af konjunktursituationen i dansk økonomi end blandt helårsboliger såsom parcel- og rækkehuse og ejerlejligheder, der opfylder et basalt boligbehov blandt køberne,« skriver Jacob Isaksen, boligmarkedsanalytiker i Nykredit.

BRANCHENYT
Læs også